c S
Dnevne novosti

Kupreška kosidba postala dio UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine

17.12.2020 07:05 MOSTAR, 16. prosinca 2020. (Hina) - Kupreška kosidba, tradicionalno natjecanje i manifestacija koja njeguje običaje uz nekadašnje ručno košenje trave u općini Kupresu u jugozapadnome dijelu BiH, postala je dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Kako su u srijedu navečer izvijestili iz ministarstva civilnih poslova BiH, ta je institucija danas obaviještena da je 'Dan kosidbe ili Strljanica' na 15. sjednici Odbora UNESCO-a upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.Kupreška kosidba ili Strljanica je višestoljetna tradicija u Kupresu. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti.

Inicijativu za nominaciju pokrenula je lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade, navodi ministarstvo civilnih poslova BiH. Ranije su to ministarstvo i Državno povjerenstvo za UNESCO dali potporu ovoj inicijativi i nominaciju uputili svjetskoj organizaciji.Običaj natjecanja u košnji trave na Kupresu je četvrta po redu upisana nematerijalna baština Bosne i Hercegovine. Ranije se na tome popisu našao Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo i Branja trave ive na Ozrenu.