c S
Dnevne novosti

"Šokantna" represija odvjetnika u Kini - izvjestiteljica UN-a

17.12.2020 07:10 ŽENEVA, 16. prosinca 2020. (Hina/AFP) - Izvjestiteljica UN-a kritizirala je u srijedu represiju kojoj su izloženi odvjetnici i branitelji ljudskih prava u Kini i pozvala se na slučaj odvjetnika koji je nestao nakon što je rekao da su ga u zatvoru mučili.
Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica za stanje branitelja ljudskih prava upozorila je u priopćenju da je represija počela prije pet godina i od tada bez prestanka traje. Branitelji ljudskih prava i njihovi odvjetnici su i dalje izloženi optužbama, zatvarani su i mučeni, a neki nestaju, rekla je stručnjakinja koju je postavilo UN-ovo Vijeće za ljudska prava.  "Od pokretanja ovog vala represija nazvanog 709 (prema datumu 9. srpnja 2015.), kriminalizirana je profesija branitelja ljudskih prava u Kini", rekla je. 

U njezinoj izjavi, koju je podržalo sedam drugih UN-ovih stručnjaka za ljudska prava, Lawlor je posebice istaknula primjer nedavnog uhićenja i nestanka aktivista i odvjetnika Changa Weippinga.  On je osumnjičen za "potkopavanje državne vlasti" i određen mu je kućni pritvor tijekom deset dana u siječnju u gradu Baoji, i više se nema pravo baviti svojom profesijom, rekla je stručnjakinja. Nekoliko dana nakon što je u listopadu online objavio video snimku u kojoj opisuje mučenja i loše postupanje tijekom pritvora, ponovo mu je određen kućni pritvor. Njegovi odvjetnici od tada ne mogu s njim stupiti u kontakt, a protiv njega nije podignuta nikakva optužnica, dodala je Lawlor. "Pozivam kineske vlasti da odmah puste Changa Weipinga i sve ostale zatočene ili nestale branitelje ljudskih prava", inzistirala je.