c S
Dnevne novosti

Prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

18.12.2020 07:15 ZAGREB, 17. prosinca 2020. (Hina) - Prijedlogom Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak, proširit će se broj korisnika prava te poboljšati njihov socio-ekonomski položaj.

"Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima želimo pružiti i civilnim stradalnicima. To je svakako dug naše države prema nevinim žrtvama iz Domovinskog rata", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavljajući zakon.

Prava civilnih stradalnika Domovinskog rata trenutno su regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata iz 1992. godine, koji je do sada mijenjan čak 12 puta. "Prema postojećem zakonu prava trenutno ostvaruje 1884 civilna stradalnika iz Domovinskog rata te 145 članova obitelji poginulih civila i unatoč tim brojnim izmjenama zakona i dalje mnogi nisu obuhvaćeni, a prava nisu prilagođena njihovim potrebama", rekao je Medved obrazlažući razloge predlaganja novoga zakona. Njime se definira pojam civilnog stradalnika iz Domovinskog rata tako da će prava moći ostvariti i stradalnici koji to nisu mogli po važećem zakonu. "Zakon  će obuhvatiti i civile stradale uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja  u razdoblju od 17. kolovoza 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine", rekao je Medved.

Omogućit će se i ostvarivanje prava članovima obitelji nestalih civila u Domovinskome ratu i prije nego što proglase svoje članove obitelji umrlima, otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovu bolesti, uspostavit će se evidencija civilnih stradalnika, a predviđene su i mjere za poboljšanje  socioekonomskog položaja korisnika. "Prava mogu ostvariti državljani Republike Hrvatske, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj", istaknuo je Medved.

Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem ovog novog zakona je oko 2500, a novac je siguran u proračun, prema projekcijama za iduću godinu u iznosu od 30 milijuna kuna.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima se pravilno implementira dijela EU Direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, a odlukom o osnivanju Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske proširila je krug sadašnjih članova Vijeća.