c S
Dnevne novosti

HZZO: Isti pristup za sve profesije kod priznanja covida kao profesionalne bolesti

22.12.2020 07:20 ZAGREB, 21. prosinca 2020. (Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je povodom prijedloga da se liječnicima i zdravstvenim radnicima prizna profesionalna bolest covid-19 bez posebnog postupka, kako se neke profesije ne može dovoditi u podređeni ili privilegirani položaj u odnosu na druge.
Prijedlog da se zdravstvenim radnicima koronavirus prizna profesionalna bolest bez provođenja postupka dokazivanja da su se zarazili prilikom obavljanja posla, iznijeli su Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

"Osim zdravstvenih radnika i radnici drugih zvanja i zanimanja profesionalno su izloženi zarazi covid-19 kao što su policajci, djelatnici u domovima za starije i nemoćne, sanitarni inspektori, trgovci, radnici na carini, ljekarnici i drugi, pa se, uvažavajući odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o listi profesionalnih bolesti i provedbenih dokumenata, ne može dovoditi određene profesije u podređeni ili privilegirani položaj u odnosu na druge", poručili su iz HZZO-a.

Navode kako se dosljednom primjenom svih pozitivnih važećih propisa postupa u okviru postupnika koji je definirala struka, a konačno mišljenje i profesionalnu ekspoziciju, koja uključuje i epidemiološke podatke, daje Služba za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.