c S
Dnevne novosti

Božinović: Odbijeno više od 60 posto zahtjeva za propusnicama

22.12.2020 07:30 ZAGREB, 21. prosinca 2020. (Hina), Načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je do ponedjeljka u 18 sati primljeno oko 35 tisuća zahtjeva za propusnicama, odbijeno ih je više od 60 posto, te istaknuo da oni koji će, bez obzira na odbijenicu, krenuti na put neće biti kažnjavani nego vraćeni.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u ponedjeljak navečer u Dnevniku HRT-a i objasnio da je, među podnesenim zahtjevima za izdavanje propusnica, najviše onih što su ih predale tvrtke koji planiraju i dalje poslovati.

Podsjetio je da je zabrana međužupanijskih putovanja od 23. prosinca do 8. siječnja jedna od novih epidemioloških mjera te da su Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavili posebne upute u kojima se precizno definira u kojim se slučajevima propusnice mogu izdati.

Odluka privremena i preventivna, nema potpunoga zatvaranja

Božinović je istaknuo kako je odluka o ograničavanju kretanja privremena i preventivna u smislu da se "ljude potakne da što manje ostvaraju bliske kontakte, posebno kada dolazi do spajanja obitelji što je često tijekom blagdana, Božića i Nove godine". Kada je pak riječ o onima koji će, unatoč tomu što nisu dobili propusnice, krenuti na put, načelnik Stožera civilne zaštite rekao je kako oni neće biti kažnjavani, ali neće moći ni nastaviti putovanje nego će biti vraćeni odakle su krenuli.

S tim u vezi, izvijestio je da će biti 200-ak kontrolnih punktova, te da će za provedbu Oluke o zabrani međužupanijskih putovanja biti angažirano oko 800 policijskih službenika, istaknuvši da je policija angažirana 24 sata.

Ministar je ponovio kako se neće uvoditi policijski sat i da neće biti totalnoga lockdowna, ali da se mjere koje su na snazi mogu produljiti. Odluka razmjerna, cijepljenje najkraći put u život prije pandemijeNa novinarsku primjedbu da neki stručnjaci upozoravaju da odluka nije u skladu s Ustavom, Božinović je podsjetio da je Ustavni sud već odlučivao o ustavnosti odluka Stožera.

"Mislim da je ova odluka razmjerna, preventivna, ona bi trebala trajati do 8. siječnja. Preventivna je i u tomu da se dodatno ne samo pošalje poruka već i ograniče kontakti koji su najčešći u ovo doba godine i mogu prouzročiti lošu epidemiološku situaciju nakon Nove godine", rekao je.

Smatra kako Stožer uspijeva balansirati odluke, prije svega vodeći računa o zaštiti života i zdravlja stanovništva, ali i uvažavajući da je bitno i gospodarstvo.

Napomenuo je kako su brojke novooboljelih u posljednje vrijeme u padu, pa se Božinović nada da se neće trebati donositi oštrije mjere. Međutim, dodao je, ove bi se mjere načelno mogle produljiti zbog doba godine kada je virus posebno virulentan i brzo se širi, pogotovo u zatvorenim prostorima.

Kada je pak riječ o cijepljenju, načelnik Stožera civilne zaštite ocijenio je kako je ono najkraći i najbezbolniji povratak u život prije epidemije. Objasnio je da će cijepljenje ovisiti o količini cjepiva koje će Hrvatska dobiti.U vezi kampanje koja bi trebala rezultirati time da se što više građana odluči cijepiti, ministar Božinović smatra kako bi ona trebala biti stalna i provoditi se tijekom cijele iduće godine. Rekao je da su u kampanji dobrodošli promotori iz različitih područja djelovanja.