c S
Dnevne novosti

Usvojen Plan zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu

24.12.2020 07:25 ZAGREB, 23. prosinca 2020. (Hina), Vlada je na sjednici u srijedu usvojila plan zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu kojim je predviđeno da u saborsku proceduru u 2021. pošalje 145 zakonskih prijedloga.U Plan zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu integrirani su i zakonski prijedlozi obuhvaćeni planom usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU i broji ukupno 145 zakona.
Ravnateljica Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogarčić navela je od tih 145 zakonskih prijedloga, za 20 potrebno provesti puni postupak procjene, a 12 ih ima reformsku narav jer se kroz njih realiziraju prioritetni ciljevi sadržani u programu Vlade za ovo mandatno razdoblje, kao i ciljevi iz strateških razvojnih strategija Vlade. 

Najveći izazov u idućoj godini, rekla je, bit će na Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje treba u proceduru uputiti 22 zakonska prijedloga.

Slijedi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sa 17 zakonskih prijedloga, Ministarstvo poljoprivrede s 13, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo financija s 12 zakonskih prijedloga te Ministarstvo zdravstva s 10 zakonskih prijedloga. 

Svi ostali resori imaju šest ili manje zakonskih prijedloga.Na sjednici je slijedom toga, usvojen i Program za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za iduću godinu te Plan usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2021. godinu, a riječ je o 56 zakona i 50 podzakonskih akata.

Vlada je donijela i odluku o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2020. godini te dijelom u 2019. godini u ukupnom iznosu od 9,.189 milijuna kuna.