c S
Dnevne novosti

Države članice EU-a odobrile sporazum s Velikom Britanijom

30.12.2020 08:07 BRUXELLES, 29.  prosinca 2020. (Hina) - Države članice Europske unije odobrile su u utorak sporazum između EU-a i Velike Britanije o trgovini i suradnji  i njegovu privremenu primjenu, koji će u srijedu potpisati čelnici Europske komisije i Europskog vijeća.
Vijeće EU-a donijelo je odluku pisanim postupkom o sporazumu koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2021. Riječ je o privremenoj primjeni dok sporazum ne potvrdi Europski parlament, što se očekuje negdje u siječnju ili veljači.

Sporazum će u srijedu ujutro potpisati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu. U Londonu će ga u ime Ujedinjene Kraljevine potpisati premijer Boris Johnson."Drago mi da je da svih 27 zemalja članica dalo danas svoj pristanak.

Uspjeli smo udruženim snagama spriječiti kaotičan kraj ove godine. Istodobno, osigurali smo dodatno vrijeme za Europski parlament da detaljno analizira sporazum sljedeće godine", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.