c S
Dnevne novosti

HUP: Omogućene neoporezive potpore radnicima na pogođenim područjima

07.01.2021 07:54 LISTE I NAOČALE
ZAGREB, 5. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u utorak je izvijestila da su od jučer omogućene neoporezive potpore radnicima na potresom pogođenim područjima, čime je prihvaćen zahtjev te udruge koji je ona uputila Vladi krajem prosinca.
HUP je Vladi u dopisu upućenom 30. prosinca između ostalog zatražio privremeni prestanak obračuna i plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima pogođenima posljedicama potresa.To je omogućeno od jučer, od trenutka kada je Vlada proglasila katastrofu na području pogođenim potresom, čime je usvojen HUP-ov zahtjev, ističe se u priopćenju HUP-a.Iz HUP-a podsjećaju da je člankom 4. stavkom 4. Pravilnika o porezu na dohodak, propisano da se potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elementarnih nepogoda koje poslodavac isplaćuje radniku ne smatraju primitkom od kojeg se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada ako se radi o potpori zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe, koju je proglasila Vlada, pod uvjetom da su omogućeni svim radnicima koji su pretrpjeli štetu.

Tako od jučer poslodavci mogu svim radnicima koji su pretrpjeli štetu isplatiti neoporezive potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe, poručili su iz HUP-a. Napominju i kako bi poslodavci trebali u svojim evidencijama osigurati podatke o radnicima kojima su isplatili potporu za štetu pretrpljenu od elementarne nepogode odnosno katastrofe kao i datum isplate i isplaćenom iznosu, budući da u trenutku isplate nisu raspoloživi podaci o konačnoj procjeni štete, pod uvjetom da su potpore omogućene na transparentan način svim radnicima koji su štetu pretrpjeli. Iznos potpore ne može biti viši od procijenjene štete, napominje se u priopćenju.