c S
Dnevne novosti

HOK prvi na svijetu formirao radnu skupinu za digitalnu transformaciju

08.01.2021 07:30 legaltech
ZAGREB, 7. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) prva je u svijetu službeno formirala Radnu skupinu za digitalnu transformaciju odvjetništva, tzv. skupinu za LegalTech, piše u četvrtak Jutarnji list.

Predsjednik HOK-a Josip Šurjak kaže da su odvjetnici u Hrvatskoj svjesni da digitalne tehnologije sve više zamjenjuju analogne u svakodnevnom radu te ne žele biti pasivni promatrači tih promjena. Objašnjava da konačni rezultat transformacije treba biti odvjetništvo koje će strankama olakšati pristup pravnoj pomoći, a odvjetnicima omogućiti da svoj posao obavljaju efikasnije.

Na čelu radne skupine HOK-a je Vlaho Hrdalo, prvi odvjetnik u Hrvatskoj s ekspertizom u blockchainu te aktualni predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute. On kaže da skupina tijekom siječnja i veljače namjerava formulirati prijedloge i uputiti ih tijelima Komore te potom do ljeta konkretizirati terminski plan djelovanja provođenjem kojeg bi se odvjetništvo u Hrvatskoj digitalno transformiralo.

Navodi da trenutačno postoje samo dva znanstvena rada na temu digitalne transformacije pravne profesije na globalnoj razini i oba su objavljena krajem 2020. godine. Pojašnjava da je pandemija, zbog otežanog fizičkog kontakta sa strankama, natjerala odvjetnike da traže nova rješenja u svakodnevnom radu.

Hrdalo ne očekuje da će "digitalno" biti čarobni štapić za sve, nego nešto što bi moglo iznjedriti praktična rješenja za odvjetnike i omogućiti da njihove usluge budu povoljne, a ne skuplje, te da mogu ponuditi bolju uslugu, primjerice kroz bolji uvid u sudsku praksu. Sumnja da će radna skupina kolegama sugerirati, primjerice, korištenje WhatsAppa za komunikaciju sa strankama s obzirom da je u vlasništvu Facebooka i stoga nije jamac privatnosti.Uz to, razmišlja se i o troškovima za odvjetnike. 

Kaže da je jedna opcija da odvjetnici sami nabavljaju predložena rješenja, a druga da im ih Komora osigura, čemu je on osobno skloniji. "Moguće je da će biti potrebne i manje izmjene Zakona o odvjetništvu i odvjetničkih tarifa, ali prije svega se vodimo težnjom da se naša rješenja uklope u postojeće propise", zaključuje Hrdalo za Jutarnji list.