c S
Dnevne novosti

Portugal želi finalizirati europski zakon o klimi do proljeća

08.01.2021 07:05 BRUXELLES, 7. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Portugal će tijekom svojeg šestomjesečnog predsjedanja Europske unije nastojati finalizirati povijesni europski zakon o klimi koji će obuhvaćati nove ciljeve za smanjenje emisija CO2, rekao je u srijedu portugalski ministar za zaštitu okoliša.
Zakonom će europski klimatski ciljevi postati neopozivi, uključujući plan da se neto emisije stakleničkih plinova smanji na nulu do 2050. te da se ubrza smanjenje emisija u ovom desetljeću.Ministar Joao Pedro Matos Fernandes rekao je u intervjuu za Reuters kako se nada da će zakon biti dogovoren do početka travnja.„Naš glavni cilj je da se usvoji zakon o klimi”, rekao je. „To je definitivno naš glavni prioritet”.

No, napomenuo je da predstoje „teški” pregovori budući da među europskim institucijama postoje velike razlike.Države članice i Komisija žele da zakon uključuje cilj smanjenja neto emisija za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. te da cilj klimatske neutralnosti do 2050. EU ostvari kolektivno.

Europski parlament traži odlučnije djelovanje protiv klimatske krize. Želi da se emisije u ovom desetljeću smanji za 60 posto te da svaka država članica pojedinačno bude klimatski neutralna do sredine stoljeća. Matos Fernandes rekao je da će također nastojati da države članice do lipnja postignu dogovor o europskom planu za prilagodbu posljedicama klimatskih promjena.„U zemlji kao što je Portugal možete ih osjetiti, vidjeti. Moramo razgovarati o prilagodbi”, rekao je.

EU će u idućih šest mjeseci pokušati dogovoriti i planove za energetsku obnovu zgrada te EU standarde za održive baterije za električna vozila. To je jako važno za Portugal, koji ima 60.000 tona poznatih rezervi litija koji se koristi za proizvodnju baterija.