c S
Dnevne novosti

Covid-zajmovi poduzećima s potpomognutih područja s padom prometa od 20 posto

19.01.2021 08:07 ZAGREB, 18. siječnja 2021. (Hina) - Vlada je na sjednici u ponedjeljak proširila program "Covid-19" zajmova na mikro, mala i srednja poduzeća koja su u 2020. godini imala pad prihoda od 20 posto, a posluju na potpomognutim područjima, odnosno jedinicama regionalne samouprave svrstanima u prvu skupinu pa tako i u Sisačko-molavačkoj županiji.
Zaključkom o dopuni programa "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", mikro, malim i srednjim poduzećima, prije svega na potpomognutim područjima Sisačko-moslavačke županije pogođenima potresom, omogućava se da dođu do likvidnosti, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Kako je naveo Ćorić, zaključkom se Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) zadužuje da dopuni navedeni program na način da se program usmjeri i na mikro, mala i srednja poduzeća koja u 2020. godini ostvaruju pad prihoda od 20 posto i više u odnosu na 2019. godinu, a posluju na potpomognutim područjima prema indeksu razvijenosti, što se odnosi na jedinice područne (regionalne) samouprave razvrstane u prvu skupinu.

"Držimo da će širenje ovog programa na ove pravne osobe omogućiti mikro, malim i srednjim poduzetnicima, prije svega na području Sisačko-moslavačke županije, ali i drugih županija koje spadaju u prvu skupinu, da dođu do likvidnosti i ostvare pretpostavke za ekonomski rast u 2021. godini i daju svoj doprinos rastu gospodarske aktivnosti, rekao je Ćorić.

Inače, sukladno odluci Vlade o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, uz Sisačko-moslavačku županiju, u prvu skupinu spadaju i Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.

Produljuje se i proširuje program državnih potpora sektoru prometa

Vlada je izmijenila i dopunila i program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji koronavirusa. Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izmjene i dopune se odnose na mogućnost produljenja roka trajanja programa do 30. lipnja ove godine, povećanje proračuna programa s prvotnih 600 milijuna kuna na milijardu kuna, kao i ukjučivanje dvije dodatne djelatnosti na popis prihvatljivih korisnika - taksi službe i iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) motornih vozila. Potpore po ovom programu, namijenjenom poduzetnicima iz sektora prometa koji su se tijekom pandemije suočili s manjkom likvidnosti, dodjeljuju se kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, naveo je ministar.

Butković je i podsjetio da je Europska komisija 18. prosinca prošle godine odobrila izmjene i dopune programa. Podsjetio je i da je Komisija 13. listopada prošle godine usvojila četvrte izmjene privremenog okvira kojima je državama članicama omogućila produljenje roka trajanja već usvojenih programa državnih potpora do 30. lipnja 2021. godine.