c S
Dnevne novosti

Dodjela potpore samostalnim umjetnicima

19.01.2021 08:09 ZAGREB, 18. siječnja 2021. (Hina) - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.

Odluku o tome donijela je na sjednici u ponedjeljak, a potpore će se distribuirati kroz krizni fond za potporu likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih i nezavisnih profesionalca u kulturi.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o pomoći djelatnosti koju obilježavaju specifični oblici rada i nije obuhvaćena mjerama HZZ-a te im se pomaže putem posebnog fonda Ministarstva kulture i medija. "Kroz javni poziv koji smo sad raspisali prikupit ćemo precizne podatke o prihodima samostalnih umjetnika tijekom teške 2020. godine i onda temeljem tih podataka od ožujka nastaviti bilo s mjerama izravnih potpora ili provođenjem ad hoc natječaja, kako bi omogućili njihov rad i u ovim posebnim okolnostima", rekla je.
Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova odluka poruka da je kultura važna  i u vrijeme pandemije te potresa.

Hrvatskome saboru Vlada je s današnje sjednice uputila Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a temeljem zaključka Sabora koji je Vladu zadužio da mu to izvješće podnosi tri puta godišnje, dok je na snazi Odluka o proglašenju epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, donesena 11. ožujka prošle godine.

U izvješću se detaljno navode i obrazlažu učinci provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, vezano uz suzbijanje epidemije bolesti covid-19. "Predmetnim izvješćem izlažu se učinci provedbe mjera u području zdravstva, socijalne skrbi, gospodarstva i društvenih djelatnosti, provedbe ostalih mjera javnozdravstvene zaštite, mjera u obveznom zdravstvenom osiguranju, znanosti i obrazovanju, unutarnjim poslovima, sanitarno-inspekcijskom nadzoru te ostali učinci postignuti mjerama iz Zakona", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.