c S
Dnevne novosti

EK želi produljiti fleksibilne propise o državnoj pomoći

21.01.2021 07:10 BRUXELLES, 20. siječnja 2021. (Hina/dpa) - Europska komisija preporučila je da se fleksibilni propisi o državnoj pomoći produlje do kraja godine kako gospodarstvo imalo više vremena za oporavak od posljedica krize koju je prouzročila pandemija covida 19.
Na početku pandemije u ožujku prošle godine EK je ublažio propise o državnoj pomoći kako bi članice EU-a mogle pomoći kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa. Fleksibilniji propisi trebali su ostati na snazi do kraja prošle godine a u listopadu EK ih je produljio do kraja lipnja 2021. U utorak EK je predložio da budu produljeni za još šest mjeseci, do kraja 2021. godine, naznačivši i mogućnost njihove prilagodbe.

"Drugi val pandemije koronavirusa i dalje snažno utječe na naše živote a poduzeća širom Europe trebaju našu daljnju pomoć kako bi prebrodila krizu", istaknula u priopćenju potpredsjednica EK, povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. EK je predložio i da se podigne maksimalni iznos državne pomoći kompanijama i da se već odobreni instrumenti financiranja, uključujući kredite, pretvore u izravnu pomoć. Zemlje EU-a već su kompanijama isplatile milijarde eura pomoći prema ublaženim europskim propisima, napominje dpa.