c S
Dnevne novosti

Ministarstvo osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem

21.01.2021 07:30 ZAGREB, 19. siječnja 2021. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.

Cilj je što je moguće učinkovitije raspolagati tim zemljištem, rekli su Hini iz Ministarstva. "Radna skupina je odmah po osnivanju prošloga tjedna započela s radom, s temeljnim zadatkom da u kratkom roku, koliko će to dozvoljavati sveobuhvatnost materije, napravi pregled stanja na terenu i prijedloge za unapređenje raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države, kao i da pomno analizira sve primjedbe pristigle u postupku e-savjetovanja za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu", odgovorili su iz Ministarstva na Hinin upit vezan uz medijske napise kako su sve češće indicije da se poljoprivrednici ne drže odredbi ugovora o zakupu zemljišta.

Naime, kako pišu mediji, ugovore o zakupu najčešće krše stočari pa tako primjerice neki umjesto uzgoja stoke, uzgajaju ratarske kulture čime krše ugovor, ali i nanose štetu državi zbog oskudnog stočnog fonda te uzimaju poticaje za ratarstvo koji im ne pripadaju.

U Ministarstvu kažu kako će zadaće novoosnovane radne skupine biti "analiza provođenja održavanja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, analiza i praćenje izvršenja gospodarskih programa te kontrola njihove provedbe, analiza i nastavak rada na prijedlozima unapređenja zakupa šumskog zemljišta u vlasništvu države, analiza provedbe Mjere 11 Ekološka poljoprivreda u cilju davanja prijedloga za daljnje poboljšanje itd." Naglašavaju kako je temeljna zadaća radne skupine "argumentirano ocijeniti učinkovitost korištenja poljoprivrednog zemljišta i dati precizne preporuke za unapređenje, pri čemu kontrola nije cilj već jedno od sredstava".

Pored nadzora Državnog inspektorata, a sukladno revizorskim nalazima, potrebno je uspostaviti i druge mehanizme praćenja provedbe, kažu u resornom ministarstvu. Ističu i kako je prije donošenja zaključaka te eventualnih postupanja potrebno provesti analize po svim segmentima, na kojima se počelo raditi odmah po osnivanju radne skupine.