c S
Dnevne novosti

Sabor: Raspravljen Konačni prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora

21.01.2021 07:43 LISICE
ZAGREB, 20. siječnja 2021. (Hina) - U raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o izvršavanju kazne zatvora kojim će se poboljšati uvjeti izvršavanja kazne zatvora, SDP je najavio podršku, a upozoreno je i na niska materijalna prava pravosudnih policajaca.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić istaknuo je da se Konačnim prijedlogom zakona o izvršavanju kazne zatvora ubrzava postupak upućivanja osuđenika na izdržavanje kazne zatvora - skraćeni su rokovi postupka i onemogućuje zatvorenika da izbjegavanjem zaprimanja rješenja o upućivanju odužuje postupak upućivanja.Konačnim prijedlogom zakona poboljšavaju se uvjeti izvršavanja kazne zatvora i istražnog zatvora, kao i ostvarivanje prava zatvorenika, posebice prava na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Utvrđuje se djelovanje Zatvorske bolnice u Zagrebu kao kaznionice sa statusom zdravstvene ustanove koja u zatvorskom sustavu obavlja zdravstvenu djelatnost pružanja zdravstvene zaštite osobama lišenih slobode. Na taj način ostvarili su se i zakonski preduvjeti za povezivanje zatvorskog sustava s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom Republike Hrvatske (CEZIH) iz sustava javnog zdravstva što će znatno olakšati rad liječnika i drugih osoba medicinske struke zatvorskog sustava, te će doprinijeti u efikasnosti i ekonomičnosti njihova rada, rekao je Salapić. Dodao je kako je podignuta je razina zaštite prava zatvorenika na pomoć branitelja u stegovnom postupku za teže stegovne prijestupe pa je tako zatvoreniku dano više vremena za osiguravanje nazočnosti branitelja u postupku.

Konačnim prijedlogom zakona predviđena je zakonska mogućnost da se trenutno ustrojene kaznionice, zatvori, odnosno centri mogu uredbom o unutarnjem ustrojstvu pripojiti i povezati u jedinstvenu organizacijsku i upravnu cjelinu radi postizanja veće djelotvornosti, ekonomičnosti i svrhovitosti rada u obavljanju poslova iz njihove nadležnosti, stoji u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Miro Bulj (Most) istaknuo je kako su u zatvorskom sustavu najvažniji ljudi koji obavljaju odgovoran i težak posao- pravosudni policajci  i da im treba omogućiti primjerena primanja.Dražen Bošnjaković (HDZ) najavio je potporu zakonskom prijedlogu jer, kako je rekao, nudi niz koraka naprijed, skraćuje rokove i omogućuje brže postupanje i okrenut je modernim tehnologijama kao što je elektronički nadzor. Potporu zakonskom prijedlogu najavila je i Vesna Nađ (Klub SDP-a). U raspravi je Davor Dretar (Domovinski pokret) najavio je da će pri glasovanju biti suzdržan, jer, kako je rekao, "zakon ima šupljina", a zatražio je i da se prava pravosudnih policajaca reguliraju posebnim zakonom. Upozorio da su materijalna prava pravosudnih policajaca niža od drugih u sustavu, odnosno da imaju niža primanja, loše uvjete rada, veliki opseg posla, svakodnevni stres i nemogućnost odlaska u prijevremenu mirovinu zbog potrebe službe.