c S
Dnevne novosti

AZTN-u središnja uloga u zaštiti tržišnog natjecanja na svim tržištima

22.01.2021 07:25 ZAGREB, 21. siječnja 2021. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, kojim uz ostalo Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u skladu s EU-ovim direktivama postaje opće nacionalno regulatorno tijelo nadležno za zaštitu tržišnog natjecanja na svim tržištima.

Prijedlogom zakona uvodi se i novi pravni institut "obvezni razgovori", prema kojemu je AZTN prije pokretanja postupaka, radi utvrđivanja dostatnih indicija za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, ali i tijekom postupka, ovlašten pozvati radi saslušanja bilo kojeg predstavnika poduzetnika ili udruženja poduzetnika, bilo kojeg predstavnika drugih pravnih osoba i bilo koju fizičku osobu, ako bi te osobe mogle imati informacije od značaja za primjenu odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN).

Predlaže se da se poduzetnikom u smislu ZZTN-a  smatra i udruženje poduzetnika. AZTN-u bi, prema Vladinom prijedlogu, pripala i mogućnost da u odluci kojom je utvrdio narušavanje tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma ili zlouporabom vladajućeg položaja, poduzetniku odrediti mjeru praćenja poslovanja i/ili strukturnu mjeru.

Vlada je donijela i odluku o prodaji pijeska radi građenja autoceste A5, na dionici: granica Mađarske – Beli Manastir – Osijek – Svilaj, poddionica Beli Manastir – most Halasica.Odlukom se dopušta prodaja pijeska iz Drave i Dunava Hrvatskim autocestama. Ukupna cijena pijeska je 9,44 milijuna kuna s PDV-om i to je prihod Hrvatskih voda.

Prihvaćen je i Godišnji plan poslovanja Hrvatske Lutrije za 2021. godinu prema kojemu se promet od priređivanja lutrijskih igara i klađenja planira u iznosu od 1,4 milijarde kuna, ukupni prihodi 669 milijuna, a rashodi 631 milijun kuna. Planirana dobit prije oporezivanja je 37, a nakon poreza 30,4 milijuna kuna.