c S
Dnevne novosti

Plenković: Ovaj tjedan javni pozivi za prijavu šteta na javnim institucijama

26.01.2021 07:25 ZAGREB, 25. siječnja 2021. (Hina) - Ovaj tjedan bit će objavljeni javni pozivi za prijavu šteta na javnim institucijama u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, nastalih u potresu u ožujku prošle godine, za što je Hrvatska iz Fonda solidarnosti EU dobila na raspolaganje 683 milijuna eura.
Izvijestio je to premijer Andrej Plenković nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zdravstva i Grada Zagreb pripremili su javne pozive, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine će u sljedećih dva dana napraviti finalnu verifikaciju tih javnih poziva. "Oni će tijekom ovog tjedna biti objavljeni kako bi se krenulo u konkretne prijave za dokumentaciju, projekte i u konačnu konzumaciju tih 683 milijuna eura koji su na raspolaganju", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sastanka. Riječ je o javnim pozivima koji se odnose na štete nastale za zgrade koje spadaju pod kulturnu baštinu - institucije, ustanove, sakralni objekti, zatim ustanove visokog obrazovanja, zdravstvene ustanove te u Gradu Zagrebu za cestovnu i vodoopskrbnu infrastrukturu, kao i obrazovne i zdravstvene institucije na gradskoj razini.

Isti će proces biti i na razini Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, dodao je premijer te pojasnio kako se ovi javni pozivi neće odnositi na štetu nastalu u potresu koji je središnju Hrvatsku pogodio krajem prošle godine. "Ovdje je riječ o saniranju štete počinjene potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, a za Sisačko-moslavačku se radi nova procjena štete te za Karlovačku i Zagrebačku županiju, napravit će se novi zahtjev i tu će biti nova sredstva", rekao je.

Plenković: EU novac je na raspolaganju do lipnja 2022., nadam se overbookingu sredstava

Premijer ne smatra da se kasni u iskorištavanju novca iz EU, a očekuje da će zahtjeva "biti toliko tako da će biti overbooking sredstva"."683 milijuna eura svakako nije dovoljno za sve zgrade i projekte koji će kandidirati, a zadaća je administracije i svih koji sudjeluju da se sredstva potroše", dodao je Plenković te rekao kako vjeruje da će se iskoristiti sva ta sredstva, a ona su Hrvatskoj na raspolaganju do lipnja iduće godine. "Ja kao premijer dajem naloge da se to sve skupa napravi. I trudit ćemo se da tako i bude", rekao je Plenković. Plenković ne smatra da se kasni s obnovom, a u kontekstu primjedbi građana koji se žale da čekaju 10 mjeseci. "Mislim da smo stavili sve u zakonske okvire onako kako treba, sve procedure i institucije. Mi smo uvijek rekli da će taj proces trajati dugo. Deset sekundi potresa je minimalno 10 godina obnove, to govore iskustva i u drugim zemljama. Mora ovdje sve biti po pravilima i transparentno. To je izrazito važno", rekao je.

Istaknuo je i da je Ministarstvo graditeljstva, u suradnji s drugim resorima, napravilo prezentacijske dokumente, svojevrsni vodič, koji jako pojednostavljuju podnošenje zahtjeva. Premijer je izvijestio i da je u fond za pomoć Petrinji do sada uplaćeno više od 74 milijuna kuna."Ministarstvo financija i Ministarstvo graditeljstva imaju zadaću da to reguliraju, da trošenje tog novca bude korisno, brzo, transparentno i učinkovit onima kojima najviše treba", dodao je.