c S
Dnevne novosti

Europska komisija pokrenula javnu raspravu o starenju stanovništva

28.01.2021 07:05 BRUXELLES, 27. siječnja 2021. (Hina) - Europska komisija je u srijedu predstavila zelenu knjigu kojom se pokreće široka javna rasprava o izazovima starenja europskog stanovništva koja će trajati 12 tjedana.

“U zadnjih 50 godina očekivani životni vijek Europljana produljen je prosječno za deset godina, a to znači da ćemo morati raditi dulje ako želimo da naši mirovinski i socijalni sustavu ostanu održivi”, izjavila je potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Očekuje se da će se u raspravi otvarati niz tema od promicanja zdravog načina života i cjeloživotnog učenja do jačanja zdravstvenih i socijalnih sustava kako bi mogli ispuniti potrebe starijeg stanovništva. Komisija naglašava potreba za uključivanjem većeg broja građana u tržište rada.

Danas je u Europskoj uniji 20 posto stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 posto stanovništva. Udio građana starijih od 80 godina trebao bi se više no udvostručiti te se očekuje da će do 2070. dosegnuti 13 posto. Slično tome, očekuje se da će se a području današnjih 27 članica EU-a broj osoba kojima bi mogla biti potrebna dugotrajna skrb povećati s 19,5 milijuna 2016. na 23,6 milijuna 2030. te 30,5 milijuna 2050, godine.

Šuica je rekla da i legalne migracije dugoročno mogu biti dio rješenja za probleme starenja.Rekla je da trenutačno radi na dvije inicijative koje su povezane s ovom zelenom knjigom. “Jedna je dugoročna strategija za ruralna područja koja će se sigurno moći primijeniti i kod nas u Sisačko-moslavačkoj županiji, a druga je strategija za dječja prava i dječja garancija”, rekla je Šuica.