c S
Dnevne novosti

Aladrović: Za očuvanje radnih mjesta za studeni isplaćeno oko 433 mln kn

28.01.2021 07:10 ZAGREB, 27. siječnja 2021. (Hina) - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu da je do sada za mjeru očuvanja radnih mjesta za studeni lani isplaćeno oko 433 milijuna kuna potpora, a za prosinac oko 350 milijuna te se stoga ne može složiti s izjavama da isplate kasne.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade da prokomentira izjavu varaždinskog župana Radimira Čačića da kasne isplate poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta, Aladrović je rekao kako se ne može složiti sa Čačićem jer je praktično sve što je trebalo za studeni i "odrađeno". Po njegovim riječima, eventualno postoje neki predmeti u kojima HZZ ima komunikaciju s poslodavcima ako je nepotpuna dokumentacija i sl. Kako je naveo, za mjesec studeni do sada je za očuvanje radnih mjesta isplaćeno oko 433 milijuna kuna, a za prosinac oko 350 milijuna kuna, dodavši da "to ide u dinamici kakva je propisana". Sve ostale mjere koje su vezane za siječanj i veljaču će po dostavi dokumentacije i zahtijeva biti isplaćene, rekao je ministar, istaknuvši da su sredstva osigurana.

Za ovu godinu za mjeru očuvanja radnih mjesta osigurano je 2,2 milijarde kuna. Istaknuo je i da će poduzetnike i njihove zaposlenike pratiti koliko god bude potrebno, odnosno dok ne dođu u fazu da mogu normalno nastaviti sa poslovanjem.Vezano uz mjeru pokrića fiksnih troškova, ponovio je da poduzetnici te troškove moraju podmiriti te potom podnijeti zahtjev Poreznoj upravi za njihovu nadoknadu. Po njegovim saznanjima iz razgovora s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, oko 1.000 takvih zahtijeva podneseno je u proteklih nekoliko dana, oni se obrađuju u Poreznoj upravi i po dobivanju podataka, HZZ će isplatiti i naknadu fiksnih troškova. "Bit ćemo tu za hrvatske poduzetnike", izjavio je Aladrović te dodao kako podaci za prošlu godinu ukazuju da su na taj način očuvana radna mjesta i tržište rada. 

Broj osiguranika je svega 8.900 manji nego je bio krajem 2019. i s tim rezultatima i kad se uspoređujemo s drugim zemljama možemo apsolutno biti zadovoljni, ustvrdio je Aladrović.Kao još jedan pozitivan trend ističe i to da bez obzira što BDP pada plaće rastu gotovo u svim sektorima, osim ugostiteljstva i hotelijerstva."Možemo reći da se sa krizom borimo adekvatno u ovom trenutku. Naravno, pratimo iz dana u dan što se događa na tržištu rada, u ekonomiji i sukladno epidemiološkim zahtjevima ćemo ekonomski odgovoriti na pravilan, adekvatan i pravodoban način kao i do sada", napomenuo je.

Na pitanje hoće li se epidemiološke mjere produžavati i na ožujak odgovorio je da je mjera skraćenog radnog vremena donijeta za cijelu godinu, dok je mjera za očuvanje radnih mjesta propisana za dva mjeseca, te će se pratiti epidemiološka situacija i sukladno tome donositi daljnje mjere. "Ako bude potrebe za daljnje mjesece, sigurno će se u skladu s fiskalnim mogućnostima naći modeli kojima će biti zadovoljni i poslodavci i zaposlenici", zaključio je Aladrović.