c S
Dnevne novosti

Božinović: Europarlamentaraci na granici provociranje hrvatske policije

01.02.2021 07:00 ZAGREB, 31. siječnja 2021. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je ocijenio da je posjet grupe talijanskih europarlamentaraca i novinara koji su pokušali doći do granice s BiH još jedna u nizu provokacija na račun hrvatske policije.
Prema pisanju medija četvero talijanskih europarlamentaraca koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom dočekala je policijska blokada koja ih je spriječila da dođu do granice. 

Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei na oko 150 metara od kontrolne točke naišli su na policijsku blokadu koja ih je spriječila da priđu kontrolnoj točki na zelenoj granici između Hrvatske i BiH, a željeli su provjeriti postupanje hrvatskih policajaca prema migrantima i tražiteljima azila. Ističući kako Hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU u skladu sa zakonom Božinović je na konferenciji za medije kazao da prijelaz granice nikome nije dopušten izvan graničnog prijelaza. "Čemu onda granični prijelazi među državama ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko šuma i rijeka", upitao je Božinović.

Božinović: Pokušaj diskreditiranja legitimnih državnih institucija

Božinović je osudio čin talijanskih lijevih europarlamentaraca, ocijenivši ga očitom namjerom narušavanja ugleda Republike Hrvatske, nepoštivanja njezinih zakona kao i pokušaje diskreditiranja legitimnih državnih institucija. Pritom je odbacio tvrdnje da je grupa Talijana imala dozvolu za prijelaz granice jer "nitko ne može izdati dozvolu da se krše zakon RH". Kazao je i da se nije radilo o službenom izaslanstvu Europskog parlamenta, nego o posjetu eurozastupnika koji su svoj dolazak najavili preko veleposlanstva. Najavio je da će uslijediti reakcija Europskom parlamentu, ali i da policija još uvijek prikuplja informacije o jučerašnjim događajima na granici, jer je u isto vrijeme u Bosni i Hercegovini primijećeno kretanje migranata prema kontrolnoj točki.

“Istovremeno je bio neki pokret migranata prema toj točki gdje su ti zastupnici trebali doći i vjerojatno bi se tamo dogodio nekakav performans”, ustvrdio je Božinović te im poslao poruku da prelazak zelene granice pokušaju između neke druge dvije zemlje te da svojim ponašanjem neće pokolebati vladu i hrvatsku policiju u provođenju zakona. Božinović je ustvrdio i da policija prema migrantima i tražiteljima azila postupa sukladno hrvatskim i šengenskim zakonima te međunarodnim pravilima, a da “nekima to očito nije dovoljno i pokušavaju na svaki način dokazati da policija postupa suprotno tome", kazao je. 

“Ukoliko netko ispunjava uvjete za međunarodnu zaštitu, taj će doći na granični prijelaz, reći će, ja dolazim iz ratom pogođenog područja, molim vas pomozite nam i mi ćemo to napraviti. Ove godine, a još smo u siječnju, u Hrvatskoj je više od 100 osoba podnijelo zahtjev za međunarodnu pomoć”, poručio je Božinović. 

Božinović SDP-u zamjerio što nisu uzeli u obranu hrvatsku policiju

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednica te stranke i europarlamentarka Biljana Borzan u nedjelju su priopćili da najoštrije osuđuju sprječavanje delegacije europarlamentaraca da dođu do granice između Hrvatske i BiH kako bi provjerili postupanje prema migrantima. Ustvrdili su da Hrvatska mora inzistirati na više sluha Europske unije prema stanju na našoj granici, ali ne na način da se članove Europskog parlamenta, koji su se uredno predstavili, sprječava da rade ono na što imaju potpuno pravo. Božinović je posebno osudio takvu reakciju SDP-a, zamjerivši im što nisu “uzeli u obranu hrvatsku policiju i težinu posla s kojom se hrvatska policija nosi u zaštiti državne granice”. 

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno istaknuo je kako je grupa europarlamentaraca službeno najavila dolazak u Hrvatsku, kao i namjeru da prijeđu državnu granicu na kontrolnoj točki.

Ničeno: Unaprijed upozoreni da ne mogu prijeći zelenu granicu

“Odmah smo odgovorili na tu notu i rekli da sa zadovoljstvom prihvaćamo njihov posjet, ali da ne možemo izaći u susret prelasku granice”, kazao je Ničeno istaknuvši kako su im prije dolaska dali do znanja da se državna granica smije prelaziti samo na mjestu koje je određeno kao granični prijelaz, a ne na zelenoj granici. Kazao je da nakon te komunikacija, MUP nije dobio nikakav dodatni zahtjev za posjetom graničnoj policiji, već su se europarlamentarci u subotu oko 14 sati pojavili u blizini granične kontrolne točke.

“Obzirom na najavu koju smo imali, Hrvatska policija je zaustavila tu grupu na otprilike 200 metara od granice i priopćila da dalje ne mogu ići”, kazao je, posebno istaknuvši da su unatoč upozorenjima, europarlamentarci zaobišli policijsku traku, nakon čega su ih u prelasku granice policajci zaustavili fizičkom blokadom, 150 metara od granice.

Istaknuo je kako je razgovor između policije i zastupnika u Europskom parlamentu bio normalan, da nije bilo nikakvog fizičkog guranja ni bilo kakve upotrebe sile. Dodao je i kako je područje oko kontrolne točke ujedno i minirano, a da ih je policija spriječila u počinjenju dva prekršaja - “mogućem nezakonitom prelasku granice i pomaganju u nezakonitom prelasku granice”, jer je u isto vrijeme s druge strane granice, u Bosni i Hercegovini, zabilježeno kretanje migranata.