c S
Dnevne novosti

Šef UN-a obećao osigurati globalni pritisak na mjanmarsku vojsku

04.02.2021 07:00 NEW YORK, 4. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres obećao je u srijedu mobilizirati dovoljno globalnog pritiska na mjanmarsku vojsku kako bi se "osiguralo da puč ne uspije", dok Vijeće sigurnosti UN-a nastoji ispregovarati zajedničku izjavu o krizi u toj zemlji.
Mjanmarska vojska uhitila je u ponedjeljak čelnicu zemlje Aung San Suu Kyi i druge političare, predala vlast šefu vojske Aungu Hlaingu i proglasila izvanredno stanje na godinu dana. "Učinit ćemo sve što možemo kako bismo mobilizirali sve ključne aktere i međunarodnu zajednicu da izvrše dovoljan pritisak na Mjanmar i osiguramo da ovaj puč ne uspije", rekao je Guterres u intervjuu za Washington Post. Vojni puč prekinuo je dugu demokratsku tranziciju Mjanmara. U nacrtu izjave koji je pogurala Britanija na raspravi 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, zemlje su osudile vojni puč i pozvale vojsku da poštuje vladavinu prava, ljudska prava i odmah oslobodi sve uhićene. No takve izjave moraju se usuglasiti konsenzusom i diplomati vjeruju da će se ista morati ublažiti kako bi dobila potporu Kine i Rusije koje su tradicionalno štitile Mjanmar u Vijeću sigurnosti. 

Mjanmarska policija u srijedu je podigla optužnicu protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi za ilegalni uvoz komunikacijske opreme i zbog istrage će biti zadržana u pritvoru do 15. veljače, objavio je Reuters pozivajući se na policijsku dokumentaciju. "Ako Aung San Suu Kyi možemo za nešto optužiti, to je onda za to što je bila prebliska s vojskom, što je previše štitila vojsku, konkretno vezano uz dramatičnu ofenzivu vojske protiv Rohindža", rekao je Gutteres. Guterres i zapadne zemlje optužuju mjanmarsku vojsku za etničko čišćenje Rohindža, što vojska odbacuje. 

Šef UN-a rekao je da se moraju osloboditi svi uhićeni i da se mora vratiti ustavni poredak."Nadam se da će biti moguće uvjeriti vojsku u Mjanmaru da ovo nije način vođenja države i da to nije put prema naprijed", dodao je.Ministarstvo komunikacija i informacija objavilo je u četvrtak da će pristup Facebooku, koji koristi polovica od 53 milijuna stanovnika, biti blokiran do 7. veljače radi "stabilnosti". Vojska je već u utorak upozorila na glasine na društvenim mrežama koje bi mogle potaknuti nerede i uzrokovati nestabilnost.UN je ranije objavio da je govor mržnje na Facebooku odigrao ključnu ulogu u poticanju nasilja u Mjanmaru. Glasnogovornica Facebooka rekla je da su počeli uklanjati sadržaj koji hvali ili podržava vojni puč.