c S
Dnevne novosti

Izmjenama Zakona o energetskoj učinkovitosti do ušteda u potrošnji energije

04.02.2021 07:10 ZAGREB, 3. veljače 2021. (Hina) - Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o energetskoj učinkovitosti kojim bi se trebao uspostaviti mehanizam za uštedu u potrošnji energije oporba je u srijedu iskoristila da upozori kako nedovoljno koristimo solarnu energiju te da nam je udio obnovljivih izvora energije tek 28 posto.

Glavne zakonske izmjene odnose se na uvođenje novih ciljeva vezanih uz energetsku učinkovitost do 2030. te utvrđivanje načina za postizanje tih ciljeva kombinacijom sustava obveze energetske učinkovitosti i alternativnih mjera politike. Utvrđuje obvezu planiranja i izvještavanja u skladu s uredbom EU uz uvažavanje načela energetska učinkovitosti. Također utvrđuje obvezu da se prilikom oblikovanja mjera politike energetske učinkovitosti uzimaju u obzir potrebe za ublažavanjem energetskog siromaštva, sukladno kriterijima koji trebaju uspostaviti način uključivanja. Utvrđuje se i pravo na jasnu i transparentnu informaciju o obračunu i potrošnji električne energije, prirodnog plina, toplinske energije i potrošne tople vode, na temelju koje je moguće pratiti, odnosno upravljati svojom potrošnjom.

Miro Bulj (Klub Mosta)  upozorio je je kako je u Hrvatskoj korištenje solarne energije najslabije na cijelom Mediteranu i iznosi tek 0,3 posto te da veću iskoristivost imaju i zemlje s daleko manjim brojem sunčanih sati od Hrvatske navodeći primjer Finske koja ju koristi pet puta više. Podsjetio je da se Most zalagao za izgradnju mikrosolara - fotonaponskih panela te se založio da se socijalno ugroženim obiteljima omogući energetska neovisnost. Mirela Ahmetović (klub SDP-a) upozorila je kako se pad proizvodnje fosilnih goriva nadomještava njihovim uvozom, a udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je tek 28 posto. Založila se da se proizvođačima fosilnih goriva uvede naknada za poticanje razvoja obnovljivih izvora energije. Vesna Vučemilović (Klub Domovinskog pokreta) zauzela se reindustrijalizaciju Hrvatske upozorivši kako, nažalost, stvari idu u suprotnom smjeru prema gašenju industrije navodeći primjer virovitičke šećerane koja se zatvara. 

Potporu zakonu najavio je Predrag Štromar (Klub HNS i nezavisnih zastupnika) istaknuvši kako je energetska učinkovitost okosnica razvoja Republike Hrvatske. Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) podržava predloženi zakon zbog ostvarenja ciljeva energetskog razvoja, poboljšanja sigurnosti opskrbe energijom te smanjenja emisije stakleničkih plinova.Marijana Puljak (Klub Centar-Glas) zauzela se za postupno ukidanje nuklearne energije i smanjenje uporabe plina u energetskom sektoru, dekarbonizaciju gospodarstva kroz smanjenje emisije CO2 za 50 posto do 2030. i jačanje energetske učinkovitosti. Željko Lenart (Klub HSS-HSU) upozorio je kako su za postizanje energetske učinkovitosti potrebna velika ulaganja te da je vrlo malo ljudi koji si to može priuštiti napominjući kako 65 posto kuća troši oko 40 posto energije.