c S
Dnevne novosti

Bačić: Postupno ukidanje obvezne članarine za HGK malim tvrtkama i poduzetnicima

10.02.2021 07:15 ZAGREB, 9. veljače 2021. (Hina) - Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak da bi u novom zakonu o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) išli na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike te prema daljnjem rasterećenju i smanjivanju iznosa članarine i za velike poduzetnike.
"Zajednički stav nas na razini stranaka vladajuće većine je da je jedan od temeljnih postulata budućeg zakona svodi se na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike. Sam prag prihoda koji bi predstavljao ukidanje članarine ćemo definirati tj. utvrdit ćemo koja bi to bila visina prihoda ispod kojeg bi poduzetnici bili oslobođeni plaćanja obvezne članarine", rekao je Bačić novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije.

Poručio je i da bi i za velike poduzetnike također išli prema daljnjem rasterećenju i smanjivanju iznosa članarine, ali koja bi još uvijek bila obvezatna. Istaknuo je i da su na sastanku naglasili potrebu da Ministarstvo gospodarstva krene u izradu novog zakona o HGK na tragu njihova zaključka koji su kao vladajuća većina prihvatili u petak u Hrvatskom saboru.Bačić je rekao da bi se HGK trebao više okrenuti tržištu te boljem korištenju sredstava iz EU fondova, a što bi omogućilo financiranje Komore. Naglasio je i važnost bolje suradnje između HGK i obrazovnog i znanstvenog sustava.

Novim zakonom treba se jasno definirati postupanje s javnim ovlastima koje danas HGK obavlja, a financiraju se iz obvezne članarine, istaknuo je. "To je jedan okvir na temelju kojeg će Ministarstvo gospodarstva pripremiti zakon. Naš je cilj da najkasnije do 1. svibnja zakon ide u javnu raspravu kako bi ga prije ljetne stanke mogli raspraviti u Hrvatskom saboru", najavio je. Bačić je novinarima odgovorio da HSLS nikad nije rekao da je isključiv u vezi s pitanjem HGK nego su mišljenja da članstvo u HGK treba biti dobrovoljno. Dometnuo je da će "po tom pitanju naći zajednički jezik". Potpredsjednik HDZ-a nije htio potvrditi da će Davor Filipović biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, nego je poručio da će ime kandidata sutra objaviti zagrebačka Gradska organizacija.

Bačić je potvrdio da je predsjednik splitskoga HDZ-a Vice Mihanović kandidat za splitskog gradonačelnika. "Njegovom kandidaturom i kandidaturom svih naših kandidata diljem Hrvatske, prije svega u većim sjedištima, šaljemo jasnu poruku našim biračima kako i u kom pravcu vidimo budućnost HDZ-a, odnosno koga i na koji način predlažemo našim biračima", poručio je.

Upitan za izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića vezane uz spolno uznemiravanje žena i izjave saborske zastupnice Dalije Orešković te pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, Bačić je istaknuo kako HDZ - kada je u pitanju odnos prema nasilju nad ženama i uznemiravanju -  svojim aktima i zakonima donesenim u Hrvatskom saboru te i brojnim odlukama i mjerama koje poduzimaju jasno šalju poruku da nikakvo nasilje, posebice prema slabijima, ne može proći. "Predsjednik Republike će objašnjavati i obrazlagati svoje odluke", rekao je Bačić te istaknuo da osuđuju svaki oblik nasilja neovisno prema kome je.