c S
Dnevne novosti

Sabor danas o prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru

11.02.2021 07:25 ZAGREB, 10. veljače 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti s radom raspravom o Prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje bi trebale dovesti do konsenzusa svih zainteresiranih dionika i kako bi se izbjegle daljnje ustavne tužbe i prijepori oko statusa stručnih studija u HKO-u.

Stoga je očekivani ishod donošenja zakona propisivanje ustavno prihvatljivog pravnog rješenja kojim bi se u cijelosti postupilo sukladno navedenoj Odluci Ustavnog suda RH, navodi se u obrazloženju. Time bi se osigurali uvjeti za dosljednu primjenu binarnog sustava obrazovanja, nastavak reformskih procesa koji za cilj imaju povećanje kvalitete i prohodnosti hrvatskog visokog obrazovanja, a koji su temeljeni na Nacionalnom programu reformi i Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije.

Dodatno, izmjenama Zakona bi se omogućila djelotvornija i brža provedba reformskih procesa razvoja i uvođenja novih kurikulumskih dokumenata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i obrazovanju odraslih, temeljenih na Nacionalnom kurikulumu za strukovno obrazovanje i Programu razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2016. do 2020.). Također, pridonijet će održivosti mehanizama i alata HKO-a.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala imenuje Vlada RH na prijedlog ministra nadležnog za znanost i obrazovanje, umjesto dosadanjeg uređenja po kojemu je isto imenovao Hrvatski sabor. Tim zakonskim rješenjem ubrzava se postupak imenovanja i ostvaruju se ciljevi aktivne politike zapošljavanja ili usklađivanja obrazovnih kvalifikacija za potrebe tržišta rada, s obzirom na činjenicu da Vlada RH određuje, usmjerava i usklađuje provedbu politika i programa. 

Zakonski prijedlog izradilo je povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz akademske zajednice koji dolaze iz redova javnih sveučilišta i veleučilišta i privatnih visokih učilišta koja izvode stručne studije, kao i studenata sveučilišnog i stručnog studija, pripadnika obrazovnog sindikata i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoji, među ostalim, u obrazloženju zakonskog prijedloga. Sjednica Sabora počinje u 9,30 sati.