c S
Dnevne novosti

Sabor: raspravljene izmjene Zakona o komisiji za kontrolu javne nabave

11.02.2021 07:10 ZAGREB, 10. veljače 2021. (Hina) - U Hrvatskom saboru raspravljen je u srijedu Prijedlog izmjena Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave kojim se uređuju statusna prava članova komisije, osigurava se kontinuitet njezina rada te precizno utvrđuje početak i završetak mandata.

Željko Pavić (klub SDP-a) podsjetio je kako je na saborskom odboru bio suzdržan o tom zakonskom prijedlogu. Ocjenjuje kako nije dobro da Vlada imenuje zamjenika člana komisije, već drži kako bi bilo dobro da to čini Sabor. Dodao je kako se zamjenik može imenovati na 12 mjeseci s mogućnošću produljenja na još 12 mjeseci.  Upozorio je kako se nije regulirao povratak na radno mjesto poslodavca koji je bio stranka u postupku.

Marin Miletić (klub Mosta) rekao je kako se tim zakonskim prijedlogom ne uređuje ono ključno, prije nego što se urede prava članova Komisije po prestanku mandata, a to je pitanje tzv. "perioda hlađenja“ za članove Državne komisije kad im prestane mandat. Odnosno, što smiju, a što ne smiju raditi njezini članovi kad im prestane mandat. Smiju li se zaposliti kod poslodavca o čijim su pravima odlučivali u Komisiji. Na to treba odgovoriti, a odgovore ne daje ni ovaj zakon, kao ni nedorečeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa, ustvrdio je. Tek kada se izmijeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i njegove odredbe o "periodu hlađenja“ nakon isteka dužnosti, onda možemo dalje razmatrati, rekao je Miletić.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je javna nabava 'rak rana hrvatskog društva i zločin protiv hrvatskog naroda' koja se u Hrvatskoj, kako je rekao,  provodi po ortačkom modelu iz kluba u Slovenskoj 9. Takvim javnim nabavama uništena je konkurentnost na svim razinama, rekao je dodavši da posao  dobivaju podobni,  a ne najpovoljniji.

Karolina Vidović Krišto (nezavisna) protiv je predloženog zakonskog prijedloga jer drži kako je sam sebi svrha i ne pridonosi kontroli postupka javne nabave. Kaže kako se netransparentnim postupcima javne nabave otuđi 20 do 30 milijardi kuna hrvatskih građana.  U tom smislu, prema njenim riječima, izgradnja spojne ceste Zadar - luka Gaženica plaćena je dvostruko više.

Branka Juričev Martinčev (klub HDZ-a) najavila je potporu zakonskom prijedlogu podsjetivši da Državna komisija ima devet članova od kojih je jedan predsjednik, a dva su zamjenici predsjednika. Njih imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH na razdoblje od pet godina s mogućnošću još jednog imenovanja.

Dalija Orešković (klub Centar - Glas) smatra kako loša rješenja treba ispravljati, ali ne na predloženi način, jer je to loše te da je potrebno donijeti cjelovito rješenje. Dodala je kako HDZ-u odgovara  kaos koji stvara, rekavši da se zakonske izmjene donose preko noći.   

Državna komisija je samostalno i neovisno državno tijelo nadležno za rješavanje o žalbama u vezi s postupcima javne nabave, postupcima davanja koncesija i te odabira privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva. U žalbenom postupku odlučuje o zakonitosti postupaka, propuštanju radnji i odluka u postupcima javne nabave, davanju koncesija i odabiru privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva te o zakonitosti ugovora o javnoj nabavi. U primjeni postojećeg Zakona uočeni su određeni pravno-tehnički nedostaci, jer je praksa pokazala da nedostaje uređenje materijalnih i drugih prava članova Državne komisije, osiguranje kontinuiteta rada tijela, precizno utvrđivanje početka i završetka mandata te prestanak mandata po sili zakona kao i način odabira kandidata.