c S
Dnevne novosti

I Rusija bi mogla oporezivati globalne digitalne tvrtke

11.02.2021 07:00 MOSKVA, 10. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Ruska vlada razmatra mogućnosti oporezivanja stranih kompanija koje zarađuju na pružanju digitalnih usluga u Rusiji, izjavio je zamjenik ministra financija Aleksej Sazanov.

“Velike strane digitalne tvrtke ostvaruju dobit pružanjem usluga u Rusiji, a načelno se u našoj zemlji ne oporezuju zato što ovdje često nemaju urede”, rekao je Sazanov u razgovoru za računovodstvenu tvrtku KPMG, objavljenom u srijedu. Nije rekao na koje je točno kompanije mislio. “Nastojat ćemo to promijeniti i oporezovati tu dobit", dodao je Sazanov.

Organizacija zemalja za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predvodi grupu od oko 140 zemalja, uključujući Rusiju, koje pregovaraju o ažuriranju pravila o oporezivanju prekogranične trgovine u digitalnom svijetu, kako bi se obuhvatili digitalni divovi Google, Apple i Facebook. “Unutar OECD-a raspravlja se o uvođenju nadnacionalnog poreza čiji bi prihod zemlje dijelile", rekao je Sazanov. “Dosad nije postignut konkretan napredak po tome pitanju pa su neke zemlje, poput Italije, Španjolske, Engleske i Francuske, same odlučile uvesti digitalni porez”, napominje.

Rusija će proučiti iskustva drugih zemalja, kaže, navodeći primjer Britanije koja je prije gotovo godinu dana uvela porez od dva posto na prihode internetskih tražilica, pružatelja usluga društvenih mreža i tvrtki za e-trgovinu."Razmotrit ćemo rezultate i razmisliti bi li bilo opravdano uvesti tako nešto i u Rusiji", kazao je Sazanov."Konačnu odluku još nismo donijeli", zaključio je ruski dužnosnik u razgovoru za KPMG.