c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas o suradnji EU i Velike Britanije

12.02.2021 07:15 ZAGREB, 11. veljače 2021. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora u petak će raspravljati o Informaciji o dovršetku pregovora i sporazuma koji uređuju buduće odnose i suradnju Europske unije i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK), vezano uz brexit.
Naime, novi partnerski odnosi između EU i UK, kao bivše države članice koja se povukla iz EU 31. siječnja 2020. na temelju Sporazuma o povlačenju, bit će uređeni Sporazumom o trgovini i suradnji, Sporazumom o sigurnosnim postupcima za razmjenu i zaštitu klasificiranih podataka te Sporazumom o suradnji u području sigurne i miroljubive uporabe nuklearne energije.

Privremena primjena sporazuma počinje 1. siječnja 2021.  Stupanje na snagu sporazuma bit će moguće nakon izrade i potvrđivanja inačica tekstova na svim službenim jezicima EU te, kada je riječ o Sporazumu o trgovini i suradnji i Sporazumu o sigurnosnim postupcima za razmjenu i zaštitu klasificiranih podataka, i nakon suglasnosti Europskog parlamenta, slijedom koje će Vijeće usvojiti odluku o sklapanju tih sporazuma. U onim sektorima koji nisu obuhvaćeni sporazumima između EU i UK, bit će od 1. siječnja 2021. uređeni nacionalnim zakonodavstvom, odnosno drugim međunarodnim sporazumima koji su na snazi, uključujući Sporazum o povlačenju UK iz EU.

Republika Hrvatska je sustavno i pozorno pratila pregovore o budućem partnerstvu između EU i UK, uključujući i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, te pozdravlja postignute sporazume koji su kvalitetno rješenje za buduće odnose i suradnju, navodi se u Informaciji. Hrvatska smatra da se sporazumima osigurava potrebna pravna sigurnost za građane i poslovnu zajednicu, uz istovremeno poštivanje načela zaštite jednakih mogućnosti i standarda pravne stečevine EU. Vlada RH poduzet će potrebne aktivnosti kako bi se osigurala provedba sporazuma od 1. siječnja 2021. te razmotrile mogućnosti sklapanja eventualnih dodatnih bilateralnih ugovora s UK u područjima od interesa za RH, uvažavajući pritom pravnu stečevinu i dogovorene sporazume EU s UK, dodaje se u Informaciji.

Vlada RH je također otvorena prema eventualnim mogućnostima daljnjeg produbljivanja suradnje EU i UK u budućnosti, sukladno europskim i hrvatskim nacionalnim interesima. Posebnu pozornost Vlada RH će i dalje pridavati provedbi Sporazuma o povlačenju, posebice u pogledu zaštite prava građana RH stoji, među ostalim, u Informaciji. Sjednica počinje u 9,30 sati, a Sabor će radni tjedan zaključiti bez glasovanja petkom.