c S
Dnevne novosti

Senat SAD-a očekivano oslobodio Trumpa krivnje za poticanje na pobunu

15.02.2021 07:00 ZAGREB, 13. veljače 2021. (Hina) - Senat SAD-a je u subotu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napada njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57 a za oslobađanje krivnje 47 senatora, no za osudu bila je potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora. U glasanju u senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca. Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude senat Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat. Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim. Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena. 

Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja, a suđenje u senatu počelo je u srijedu.Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden sutrajno ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena, a njegov pokušaj da preokrene rezultat izbora kulminirao je nakon skupa 6. siječnja. U zapaljivom govoru na skupu Trump je tvrdnje i izbornoj ponovio svojim pristašama nakon čega je dođlo do napada na Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a U napadima na Kapitolpoginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Trumpovi odvjetnici su u petak iznosili obranu pošto je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe. Po odvjetnicima, napad je bio "grozan", ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni - radi se, po obrani, o "političkoj osveti". Obrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaše da na "miran i domoljuban način" marširaju na Kapitol. Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog "poticanja" svojih pristaša na napad na Kapitol.