c S
Dnevne novosti

Sabor: raspravljeno stavljanje izvan snage zaključka o potvrđivanju Dodatnog protokola

15.02.2021 07:20 ZAGREB, 12. veljače 2021. (Hina) - Zastupnici su u petak raspravili Prijedlog o stavljanju izvan snage zaključka Hrvatskog sabora donesenog uz Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma, po kojem je Hrvatska dužna odrediti područje na koji će se primjenjivati.
Naime, budući je u odredbi korišten glagol "može", a ne "mora", državama članicama Vijeća Europe pa tako i Hrvatskoj njome se daje mogućnost da odredi područje ili područja na koje će se primjenjivati Dodatni protokol. U slučaju da pojedina država ne koristi mogućnost iz odredbe te prilikom polaganja isprave o ratifikaciji ne da glavnom tajniku Vijeća Europe izjavu na koje se područje primjenjuje Dodatni protokol, podrazumijeva se da će se primjenjivati na njezino cijelo područje.

S obzirom da se kazneno zakonodavstvo RH primjenjuje na njezinom cijelom području, smatra se kako nema potrebe davati obrazloženje glavnoj tajnici Vijeća Europe prilikom polaganja isprave o ratifikaciji o područjima na koke će se Dodatni protokol primjenivati, navodi se u obrazloženju. Stoga Ministarstvo pravosuđa i uprave predlaže da Hrvatski sabor stavi Zaključak izvan snage kako bi se postupak ratifikacije mogao čim prije dovršiti na međunarodnoj razini, te kako bi Dodatni protokol mogao stupiti na snagu u odnosu na RH, stoji u obrazloženju. 

Ivan Budalić (Klub HDZ-a) istaknuo je u raspravi kako je terorizam najteže kazneno djelo globalnih razmjera koji ugrožava sigurnost građana i imovine, upozorivši kako ta prijetnja u doba pandemije nije nestala. Osudivši svaki oblik terorizma upozorio je i na oružje koje građani drže na crno. Nino Raspudić (klub Mosta) posebno je upozorio na opasnost islamskog terorizma navodeći posebno, među ostalima, napad na radnike Hidroelektre u Alžiru 1993. i bombaški napad na policijsku postaju u Rijeci 1995. I on je upozorio kako u pandemiji prijetnja terorizma nije nestala, ali ni da borba protiv terorizma ne smije biti izlika za ograničavanje ljudskih prava i sloboda.  Domagoj Hajduković  (Klub SDP-a) najavio je potporu prijedlogu zaključka.