c S
Dnevne novosti

Erjavec: Arbitražna presuda važan međunarodni dokument, ali ne za Janšu

16.02.2021 07:05 LJUBLJANA, 15. veljače 2021. (Hina) - Čelnik slovenske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec branio je u ponedjeljak u parlamentu stajalište da je arbitražna presuda o granici s Hrvatskom važan i jedini međunarodni pravni dokument koji zemlji omogućava izlaz na otvoreno more.
Erjavec je kandidat oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) za mandatara nove vlade ako sadašnja koalicija Janeza Janše izgubi većinu, o čemu će zastupnici odlučiti kasno večeras. Prema ocjenama većine medija i analitičara, šanse da oporba dobije potrebnu većinu od 46 glasova u Državnom zboru koji ima 90 zastupnika nisu velike. Tijekom žestoke parlamentarne rasprave, Erjavec je reagirao na tvrdnje zastupnika vladajuće koalicije da je kao ministar vanjskih poslove tijekom arbitražnog postupka o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom nekim svojim izjavama pokvario slovenske pozicije i izglede da dobije izlaz na otvoreno more u Jadranu. Erjavec je u replici odgovorio da je branio rješenje koje su na kraju donijeli arbitri, a koje Hrvatska odbija primijeniti.

Također je rekao da je pogrešna politika Janšine vlade prema Hrvatskoj jer više ne inzistira na arbitražnoj presudi nego na "tajnoj diplomaciji" i bilateralnim pregovorima. "Žalosno je da je i dio naše politike bio protiv arbitraže", kazao je Erjavec, dodajući da je i Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) svojedobno agitirala protiv potvrđivanja arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, pa je on jedva prošao na referendumu. Što se tiče sadašnje politike Janšine vlade prema Hrvatskoj, Erjavec je rekao da vlada govori kako s Hrvatskom stvari rješava "tihom diplomacijom", ali da se kao čovjek koji je tijekom arbitraže "zaustavljao hrvatske apetite" boji da će to biti politika po kojoj će Slovenija samo šutjeti i ostati "kratkih rukava" jer se ne inzistira na provedbi arbitražnog rješenja iz 2017. godine.

Erjavec je kazao da je za razliku od Janše koji pristaje na bilateralne pregovore s Hrvatskom, on kao ministar vanjskih poslova u vrijeme arbitražnog postupka upozoravao javnost na hrvatska nastojanja da se zaustavi arbitražni postupak, nakon što je kontaminiran zbog nedopuštenog kontakta slovenske agentice Simone Drenik i jednog od arbitara, te da je uspio arbitražni sud uvjeriti da postupak treba okončati i donijeti presudu."Odluka koju je donijela arbitraža jedini je međunarodni dokument kojim je riješena naša granica s Hrvatskom i zato je od izuzetne važnosti", kazao je Erjavec.

Nakon što su u javnosti bili objavljeni snimljeni razgovori slovenske agentice Drenik s jednim od arbitara na arbitražnom sudu o granici, Hrvatski sabor je na prijedlog vlade jednoglasno proglasio izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa. Vlada nekadašnjeg slovenskog premijera Mire Cerara tužila je Hrvatsku Sudu Europske unije, navodeći da Hrvatska neimplementiranjem arbitražne presude krši europsko pravo, a sud se za spor proglasio nenadležnim jer su granična pitanja u domeni međunarodnog prava i rješavaju se dvostranim pregovorima. Zbog prijepora oko granice i odbačene arbitražne presude i tadašnja Cerarova vlada i vlada Marjana Šareca koja ju je naslijedila držale su odnose s Hrvatskom "zaleđenima", pa nije  bilo kontakata na premijerskoj niti ministarskoj razini sve do ožujka ove godine, kad je s novom vladom Janeza Janše došlo do više posjeta i bilateralnih susreta te pojačane suradnje u okviru EU-a, posebice tijekom krize vezano uz pandemiju koronavirusa.