c S
Dnevne novosti

Za ulazak u Austriju obvezan test, zastoji i bijes u Italiji

16.02.2021 07:00 RIM, 15. veljače 2021. (Hina/AFP) - Ograničenja koja je Njemačka uvela u prometu s austrijskom saveznom zemljom Tirolom, gdje se širi južnoafrički soj koronavirusa, navela su Beč da pooštri kontrolu na granici s Italijom, što je u ponedjeljak uzrokovalo velike zastoje i razbjesnilo vozače na talijanskoj strani.
Od nedjelje vozači kamiona moraju imati negativan test na covid-19 da bi iz Tirola mogli ući u Njemačku, zbog velikog broja zaraženih južnoafričkim sojem u toj austrijskoj saveznoj zemlji koja na jugu graniči s Italijom. Plašeći se da svi vozači iz Italije koji su u prolasku njezinim teritorijem nemaju dokumente koje traži Berlin i da će zapeti na njezinu teritoriju, i Austrija je u nedjelju uvela kontrole na južnom dijelu svoje granice. "Nećemo dopustiti da Tirol postane europsko parkiralište", rekao je u priopćenju guverner Tirola Guenther Platter.  "Vozačima čiji se prolazak ne može zajamčiti bit će zabranjen nastavak putovanja".

Predsjednik talijanske udruge cestovnih prijevoznika Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugge zatražio je da se "primjenjuje načelo reciprociteta te da i Italija testira vozače koji dolaze iz Njemačke i iz Austrije". "Ako se talijanske vozače smatra širiteljima virusa, zašto se to ne bi primijenilo na sve", upitao se u pismu koje je poslao talijanskom ministru prometa i premijeru Mariju Draghiju.

Predsjednik regije Trentina, na sjeveru Italije, Maurizio Fugatti osudio je pak "jednostranu blokadu koja može imati teške posljedice na gospodarskom i na ekološkom planu"."Da bismo spriječili zastoje na granici", talijanska tvrtka "Autocesta Brenner" priopćila je da će "izdvajati korisnike autoceste na izlazu Verona-sjever kako bi provjerili posjeduju li potrebne dokumente za ulazak u Austriju". Osim toga, "na dionici autoceste od Sadobrea do Vipitena (grad blizu tunela Brennera) otvorit će se punkt za brzo testiranje" kako bi se "riješio zastoj koji već postoji" u smjeru Austrije.Tirolske vlasti navode da autocestom A12 svakodnevno prolazi 4000 do 5000 kamiona, što je jedan od najprometnijih prometnih pravaca između juga i sjevera Europe.