c S
Dnevne novosti

Mastercard pod lupom švicarskog regulatora za tržišno natjecanje

17.02.2021 07:05 ZUERICH, 16. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Švicarski regulator za tržišno natjecanje objavio je u utorak da je otvorio istragu protiv američke kartičarske kuće Mastercard zbog sumnje da je opstruirala nacionalni program gotovinskog plaćanja na bankomatima.
COMCO želi utvrditi je li Mastercard opstruirao nacionalni program za gotovinu (NCS), koji regulira podizanje novca i druge gotovinske transakcije na bankomatima. Do uspostave programa krajnji korisnici mogli su koristiti sve funkcije samo na bankomatima svojih banaka. NCS je bankama koje su mu pristupile omogućio neograničenu i efikasniju ponudu usluga a krajnjim korisnicima olakšao je njihovu upotrebu, stoji na web stranici programa.

Program je osmislila SIX grupa, čiji su vlasnici 122 švicarske i međunarodne financijske institucije aktivne na financijskom tržištu, a upravlja financijskom infrastrukturom u Švicarskoj, nudeći, između ostalog, usluge vezane za trgovinu vrijednosnicama i obradu financijskih transakcija.Pravila NCS-a jamče svim sudionicima ravnopravno sudjelovanje, navodi se na web stranici SIX grupe. "Do opstrukcije dolazi jer Mastercard odbija označiti (program) NCS na novoj debitnoj Mastercard kartici", rekao je regulator za zaštitu ravnopravnog tržišnog natjecanja, aludirajući time na praksu dodavanja druge aplikacije za plaćanje ili marke na debitnu karticu. „COMCO sada istražuje zlorabi li Mastercard položaj dominantne kompanije. Tijekom istrage uveli smo preventivne mjere", napominje švicarski regulator.