c S
Dnevne novosti

Europski sud oslobodio Njemačku odgovornosti za napad i smrt civila u Afganistanu

17.02.2021 07:10 BERLIN, 16. veljače 2021. (Hina) - Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu oslobodio je u utorak Njemačku odgovornosti za zračni napad na dvije cisterne 2009. pored Kunduza u Afganistanu, kada je prema neslužbenim podacima poginulo preko sto civila.  
„Njemačka je nakon napada pokrenula istragu koja je provedena shodno svim mjerilima i pravilima“, stoji u obrazloženju presude Europskog suda za ljudska prava. Time je odbijena tužba Afganistanca koji je u napadu 4. rujna 2009. izgubio dva sina. On je optužio njemačke vlasti da nakon napada nisu učinile dovoljno da se razriješe okolnosti ovog događaja. On je tražio i odštetu veću od 5.000 eura koliko je Njemačka u ime „humanitarne pomoći“ već isplatila obiteljima poginulih.

Današnjom presudom je zatvorena pravna mogućnost daljnjih žalbi. Njemački Ustavni sud je prošle godine odbacio zahtjev rodbine za isplatom većih odšteta. U noći s 3. na 4. rujna 2009. talibani su u blizini uporišta njemačke vojske u Kunduzu oteli dvije cisterne s gorivom, nakon čega je pukovnik Bundeswehra Georg Klein, strahujući da bi talibani cisterne mogli iskoristiti za napad na uporište Bundeswehra, zatražio zračni napad američke vojske.

U napadu američkih zrakoplova uništene su cisterne, ali je tom prilikom poginulo i mnoštvo civila koji su se nalazili u blizini. Humanitarne organizacije govore o preko stotinu žrtava napada, službene brojke navode 91 poginulog. Napad u Kunduzu pobudio je brojne reakcije i sukobe u Njemačkoj, ali i unutar NATO-a. U jeku prijepora oko ispravnosti odluke njemačkog pukovnika ostavku je dao demokršćanski političar Franz-Josef Jung, koji je u trenutku napada obnašao funkciju ministra obrane. Njega je oporba optužila da je skrivao istinu oko napada. Njemačke vlasti su nakon napada govorile o „50-tak ubijenih talibana“ ne spominjući civilne žrtve.