c S
Dnevne novosti

Ryanair izgubio pravnu bitku protiv europskih državnih potpora

18.02.2021 07:05 BRUXELLES, 17. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Francuska i švedska državna potpora nacionalnim avioprijevoznicima u koronakrizi ne predstavlja nepropisnu državnu pomoć, objavio je u srijedu europski sud, odbacivši tužbu irskog diskontnog avioprijevoznika Ryanaira.

Najveći europski diskontni avioprijevoznik podnio je ukupno 16 tužbi protiv Europske komisije zbog odobrenja državne potpore kompanijama poput Lufthanse, Austrian Airlinesa i portugalskog TAP-a. Sporni su mu i državni programi pomoći koji najvećim dijelom pogoduju nacionalnim aviokompanijama.

Zrakoplovni sektor posebno su teško pogodila ograničenja koja su vlade uvele kako bi zaustavile širenje zaraze covidom 19 i Opći sud EU-a presudio je danas da su francuski i švedski program u skladu s propisima EU-a. Odbačena je tako Ryanairova tužba protiv EK zbog odobrenja francuske državne pomoći koja je prijevoznicima omogućila odgodu plaćanja nekih pristojbi i zbog zelenog svjetla švedskom programu državnih jamstava za zrakoplovne tvrtke. "Taj program potpore primjeren je za nadoknadu gospodarske štete koju je prouzročila pandemija covida 19 i ne predstavlja diskriminaciju", ustvrdio je sud u osvrtu na francusku državnu pomoć.

Za švedsku državnu pomoć sud je istaknuo "prepostavku" da je "osporeni program usvojen u interesu Europske unije". Njegova je presuda prva koja se bavi državnim mjerama odobrenima u Bruxellesu prema ublaženim europskim propisima o državnoj pomoći. EU je time omogućio potporu država-članica kompanijama pogođenima zdravestvenom krizom i mjerama njezina suzbijanja. Ryanair je najavio žalbu Sudu pravde EU-a, što bi značilo da bi proces mogao potrajati godinama. Europska komisija do danas je odobrila više od 3.000 milijardi eura državnih potpora tvrtkama pogođenim pandemijom.