c S
Dnevne novosti

Vatikan nakon kritika objasnio uredbu "Bez cjepiva, bez posla"

19.02.2021 07:05 VATIKAN, 18. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Vatikan je pojasnio uredbu koja podrazumijeva da bi zaposlenici mogli izgubiti posao ako odbiju cijepljenje protiv covida-19 bez opravdanih zdravstvenih razloga u četvrtak, nakon kritika na društvenim mrežama.
U uredbi kardinala i guvernera grada Vatikana Giuseppea Bertella od 8. veljače navodi se da je primanje cjepiva "odgovoran izbor", zbog rizika nanošenja štete drugim ljudima.

Vatikan, najmanja država na svijetu, ima nekoliko tisuća zaposlenika od kojih većina živi u Italiji. Ondje su s cijepljenjem počeli prošlog mjeseca, a papa Franjo (84) među prvima je dobio cjepivo. U uredbi se navodi da oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga mogu dobiti drugo radno mjesto gdje bi imali kontakt s manje ljudi, ali s istom plaćom čak i ako je u pitanju niža funkcija. No, u uredbi je rečeno da će oni koji odbiju cijepljenje bez opravdanog razloga biti podložni posebnoj odredbi zakona o pravima i dužnostima zaposlenika iz 2011. godine. Članak zakona iz 2011. kaže da bi se zaposlenici koji odbijaju "preventivne mjere" mogli suočiti s "posljedicama koje bi mogle dovesti do otkaza".

Nakon vijesti o uredbi u četvrtak mnogi su je Talijani kritizirali na Twitteru, a neki su istaknuli da je ona u suprotnosti s općim pozivom Svetog Oca na milost. U četvrtak navečer iz Bertellovog je ureda objavljeno priopćenje u kojem je istaknuto "da će se naći alternativna rješenja za one koji se ne žele cijepiti". U njemu stoji i da se pozivanje na članak zakona iz 2011. godine, koji izričito spominje mogućnost otkaza, ne smije smatrati "kažnjavanjem" te da će se poštovati "sloboda individualnog izbora".

Papa Franjo veliki je pobornik cjepiva za zaustavljanje širenja koronavirusa, a Vatikan je odlučio da će cijepljenje protiv covida-19 biti obavezno za novinare koji će Papu pratiti pri posjeti Iraku sljedećeg mjeseca. U Vatikanu je do sada zabilježeno manje od 30 slučajeva koronavirusa, najviše među Švicarskom gardom u vojarni.