c S
Dnevne novosti

UHS: Čelnika Vrhovnog suda izabrati prema zakonom propisanom postupku

22.02.2021 07:28 PRAVDA
ZAGREB, 19. veljače 2021. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) pozvala je u petak da se izbor čelnika Vrhovnog suda provede u skladu sa zakonom propisanim postupkom, dan nakon što je predsjednik Zoran Milanović izjavio da neće podržati nijednog od troje prijavljenih, najavivši da će svojeg kandidata otkriti uskoro.
UHS je u povodu postupka izbora za predsjednika Vrhovnog suda podsjetila na odredbe Zakona o sudovima kojim je detaljno uređen postupak objave javnog poziva i postupanja nakon zaprimanja kandidatura. Posebice su ukazali na stavak prema kojem zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavlja Uredu predsjednika koji će o kandidatima zatražiti mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora. "Za vjerodostojnost sudbene vlasti od izuzetne je važnosti da se postupak izbora čelnika najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome tko će to biti, provede u skladu sa zakonom propisanim postupkom", poručili su iz UHS-a.

Predsjednik Milanović izjavio je u četvrtak kako neće podržati nijednog od troje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda te najavio da će ime svojeg kandidata otkriti uskoro. Dodao je da o tome planira razgovarati i s premijerom i s predsjednikom SDP-a tako da ne ide s kandidatom koji je "prst u oku". "Trebamo pronaći neki kompromis. To je zapravo dužnost s relativno malim ovlastima. Tu ljudi naprosto puste korijenje. Ovi su se prijavili kao na muzičkoj stolici u zadnjoj minuti", rekao je u četvrtak Milanović u razgovoru za Novu TV. Nakon javnog poziva Državno sudbeno vijeće je u srijedu Uredu predsjednika poslalo tri pristigle kandidature - aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse te dvoje zagrebačkih odvjetnika Lidije Horvat i Šime Savića.