c S
Dnevne novosti

EU će zbog puča sankcionirati vojni vrh u Mijanmaru - Borrell

23.02.2021 07:05 BRUXELLES, 22. veljače 2021. (Hina/AFP) - Europska unija u ponedjeljak je odlučila uvesti sankcije vojnom vrhu odgovornom za puč u Mijanmaru, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.
"Ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su uvesti ciljane sankcije protiv gospodarskih i financijskih interesa vojnih zapovjednika jer oni drže čitave dijelove gospodarstva i vlasnici su poduzeća u zemlji", rekao je na tiskovnoj konferenciji. "Postignut je politički dogovor o uvođenju sankcija vojnicima i pristupilo se formalnostima radi njihova donošenja", dodaje se iz diplomatskog izvora. "To može biti veoma brzo", ističe se.

EU je u ponedjeljak pozvao na "deeskalaciju postojeće krize zahvaljujući trenutačnom ukidanju izvanrednog stanja", na povratak civilne vlade i oslobađanje zatvorenika, među kojima je i bivša čelnica Aung San Suu Kyi. Tri tjedna nakon puča koji se dogodio 1. veljače, stotine tisuća ljudi u ponedjeljak su prosvjedovale u Mijanmaru ponovo osudivši vojni udar i prkoseći hunti koja je prosvjednike upozorila da izlažu život "pogibli".