c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav: Idući utorak razgovor sa četvero kandidata za pučkog pravobranitelja

24.02.2021 07:15 ZAGREB, 23. veljače 2021. (Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik idući će utorak, 2. ožujka razgovarati sa četvero kandidata za pučkog pravobranitelja koji bi mogao biti izabran u petak, 7. ožujka. 
Od pet kandidatura pristiglih na javni natječaj koji je raspisao Hrvatski sabor, jedna je u utorak na sjednici Odbora 'otpala' jer kandidatkinja Renata Žličarić, nije imala svu natječajem propisanu dokumentaciju, nije dostavila potvrdu o stažu. Odbor će stoga u idući utorak razgovarati sa Markom Bonifačićem, Sandrom Jančić, Tenom Šimonović Einwalter i Nevenom Šimcem. 

Nakon našeg razgovora s kandidatima, pričekat ćemo prethodno mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, pa odrediti dvoje kandiata koje ćemo predlođiti Saboru, tako da u idući petak, kad je glasovanje, možemo imati pučkog pravobranitelja, rekao je predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ). Aktualnoj pravobraniteljici Lori Vidović osmogodišnji mandat istječe u ponedjeljak, 1. ožujka, no Bošnjaković kaže kako zbog toga ne bi trebalo biti problema. Pučka pravobraniteljica ovlašćuje jednog od svojih zamjenika da ju mijenja, objasnio je.

Kako do kvalitetnijih rasprava? 

Članovi Odbora suglasni su da treba pristupiti promjenama saborskog Poslovnika koje bi trebale rezultirati boljim i kvalitetnijim raspravama, naglasak stavljaju na unaprjeđenje rada odbora. Saborsko Predsjedništvo je predložilo promjene, poslao sam obavijest svim predsjednicima klubova i nezavisnim zastupnicima da dostave prijedloge gdje vide prostor za promjene,  rekao je Bošnjaković, napominjući da rok za dostave istječe sredinom idućeg tjedna.   Kao moguće izmjene, Arsen Bauk (SDP) navodi češće, kraće i dinamičnije  'aktualno prijepodne', svaki tjedan jedan bi ministar odgovarao zastupnicima, odbora bi bilo manje, a imali bi područja kao Vladine koordinacije. Dakle, glavne bi rasprave bile na odborima, a na plenarnoj bi se iznosila sažeta stajališta, kazao je. 

Unaprjeđenje rada Odbora zagovara i Milorad Pupovac (SDSS), smatra da će jačanje njihovih ovlasti pridonijeti zanimljivosti njihova rada. Suglasivši se s tim, Marija Jelkovac (HDZ) ističe kako se nikad neće postići željeni „ideal“, Na odborima bi težište trebalo biti na stručnoj raspravi, no zastupnici pritom neće imati pozornost kao u sabornici, koja je politička pozornica koju će dio njih koristiti, kazala je. Stvar je teme koliko će javnost biti zainteresirana za odbore, dodala je Vesna Nađ (SDP), pozvavši da se konačno donese Etički kodeks zastupnika. 

Tomislav Tomašević (ZLB) smatra da treba izbjeći praksu deponiranja glasova, a na tom je tragu i razmišljanje Miroslava Škore (DP). Sada se može doći na početak odbora i kuvertirati odluka, pa se uloga odbora svela na onu 'kako je Miloš protrčao kroz Jugoslaviju', primijetio je Škoro koji kaže da je on pokrenuo potrebu promjene Poslovnika. „Dogodilo mi se da mi je potpredsjednik Ante Sanader dao dvije opomene, a ja sam bio potpuno u pravu“, objasnio je i ustvrdio da plenarne sjednice Sabora vode ljudi koji su nedosljedni u primjeni Poslovnika, koji je napravljen tako da se „kastrira mogućnost rasprave“.