c S
Dnevne novosti

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom zaposlenosti u 4. kvartalu

10.03.2021 07:10 LUXEMBOURG/ZAGREB, 9. ožujka 2021. (Hina) - Zapošljavanje u Europskoj uniji i eurozoni posustalo je u zadnja tri mjeseca 2020. godine, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU porastao je u četvrtom kvartalu 2020. za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal kada je uvećan 0,9 posto, izračunao je Eurostat, blago izmijenivši početnu procjenu za kraj godine.Potvrđena je procjena za eurozonu prema kojoj je broj zaposlenih porastao 0,3 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je poskočio jedan posto. Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u EU pao je u zadnja tri mjeseca 2020. za 1,6 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. U eurozoni smanjen je 1,9 posto, nakon 2,1-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.

Eurostat procjenjuje da je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, prema sezonski prilagođenim podacima, u EU zaposleno bilo 206 milijuna građana, od čega 157,9 milijuna u eurozoni. Pandemija je smanjila broj zaposlenih u EU za 3,5 milijuna u odnosu na čevrto tromjesečje 2019. godine, utvrdili su statističari. U eurozoni njihov je broj smanjen za 3,1 milijun.

Skok u Portugalu i Estoniji

Među zemljama EU-a najviše je na kvartalnoj razini u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poskočio broj zaposlenih u Portugalu i Estoniji, za 1,9 posto. Slijedi Španjolska s 1,2-postotnim rastom. Najveći pad broja zaposlenih na kvartalnoj razini bilježile su Češka, Hrvatska, Latvija i Malta, za 0,5 posto. Podatak za Hrvatsku pokazuje nešto izrazitiji pad broja zaposlenih nego u trećem tromjesečju kada je smanjen 0,4 posto, prema izvješću Eurostata. Blaži pad od 0,5 posto imale su Bugarska, Cipar, Grčka i Nizozemska, dok je zaposlenost stagnirala u Austriji i Njemačkoj.

Oporavak Poljske i LuksemburgaSamo su Poljska i Luksemburg u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu bilježili veći broj zaposlenih nego u pretpandemijskom razdoblju, i to za 0,8 odnosno 1,7 posto, pokazuje izvješće Eurostata.Sve ostale zemlje bilježile su pad broja zaposlenih, a najveći je bio u Španjolskoj, za 4,2 posto. Slijede Estonija i Latvija, s padom broja zaposlenih za četiri odnosno 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, te Irska, gdje je smanjen 2,7 posto. U skupini je i Hrvatska s padom broja zaposlenih u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 2,4 posto, nakon 1,4-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna.