c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Ugovoru o zaštiti klasificiranih podataka sa Španjolskom

12.03.2021 07:10 ZAGREB, 11. ožujka 2021. (Hina) - Hrvatski će sabor s radom nastaviti u petak raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Španjolske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.
Ugovorom se uspostavlja pravni okvir za osiguranje zaštite klasificiranih podataka koji zajednički nastaju ili se razmjenjuju između ugovornih stranaka, određuju se nadležna tijela za provedbu Ugovora.Utvrđuju se istoznačni stupnjevi tajnosti, postupanje s klasificiranim podacima, obveze glede nacionalnih mjera za zaštitu klasificiranih podataka, mehanizmi prijenosa klasificiranih podataka, a sadržane su posebne odredbe o klasificiranim ugovorima. Također se uređuje način ostvarivanja posjeta i sastanaka stručnjaka, postupanje u slučaju povreda sigurnosti kao i pitanje troškova nastalih u provedbi Ugovora, navodi se u obrazloženju.

Suradnja između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske u području razmjene klasificiranih podataka temelji se na zajedničkim interesima i razvoju odnosa dviju država u području informacijske sigurnosti kao i u ostalim područjima međudržavne suradnje. Slijedom toga, a s obzirom da su tijekom 2007. godine doneseni zakoni kojima je uređeno područje zaštite klasificiranih podataka u RH, ocijenjeno je da postoji potreba za uređivanjem suradnje između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske u području zaštite klasificiranih podataka.

Sukladno rješenjima i standardima potpisan je 15. prosinca 2020. u Zagrebu, Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Španjolske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, kojim se u odnosima dviju zemalja stvara pravni okvir. Također se uspostavljaju pravila uzajamne zaštite klasificiranih podataka, koja će se odnositi na sve buduće ugovore o suradnji i klasificirane ugovore koje ugovorne stranke sklapaju, a koji sadrže ili uključuju klasificirane podatke, stoji, među ostalim, u obrazloženju.Sjednica Hrvatskog sabora počinje u 9,30 sati.