c S
Dnevne novosti

Kazneno prijavljena zbog odlaganja otpada bez dozvole

12.03.2021 07:00 VARAŽDIN, 11. ožujka 2021. (Hina) - Varaždinska policija kazneno će prijaviti 56-godišnjakinju zbog sumnje na ugrožavanje okoliša otpadom nakon što su, uz zemljište na kojem je bio zasađen kukuruz, pronađeni teški spojevi metala u tlu.
Kao odgovorna osoba u jednom trgovačkom društvu, 56-godišnjakinja je od 1. siječnja do 9. srpnja 2020. sakupljala, odlagala, skladištila, odnosno gospodarila i postupala s otpadom na katastarskoj čestici za koju trgovačko društvo prethodno nije pribavilo dozvolu za gospodarenje otpadom, priopćila je Policijska uprava varaždinska.

Kako neslužbeno doznaje Hina, riječ je o tvrtki sa sjedištem u graničnoj općini u Varaždinskoj županiji, koja se niz godina bavi poslovima gospodarenja otpadom. Prilikom inspekcijskog nadzora inspektora zaštite okoliša, 9. srpnja prošle godine, zatečena je veća količina otpada i to na tlu i pod zemljom. Otpad je bio prekriven slamom i obrastao raslinjem, neposredno uz obrađeno poljoprivredno zemljište na kojem je bio zasađen kukuruz.

Iskapanjem i izuzimanjem uzoraka tla, utvrđeno je da je tlo na tom mjestu onečišćeno spojevima teških metala cinka, olova, selena i policikličkih aromatskih ugljikovodika te da uzorci prelaze dozvoljene granice prema Pravilniku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja, priopćili su iz PU varaždinske i dodali kako će se protiv 56-godišnjakinje podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.