c S
Dnevne novosti

EU pokreće postupak protiv UK-a zbog kršenja Protokola o Sjevernoj Irskoj

16.03.2021 07:00 BRUXELLES, 15. ožujka 2021. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak odlučila započeti postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o razdruživanju nakon što je London najavio da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku.
Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske. Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku. Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. listopada.“Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno su dogovorili Protokol i dužni su ga zajedno provoditi. Jednostrane odluke i britansko kršenje međunarodnih obveza poništava samu svrhu protokola i podriva međusobno povjerenje”, izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog odbora zaduženog za nadzor provedbe sporazuma o razdruživanju.

Postupak zbog kršenja sporazuma pokrenut je slanjem pisma upozorenja. Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima mjesec dana da odgovori na to pismo, u suprotnom može uslijediti drugi korak, slanje obrazloženog mišljenja, što je zadnji korak prije upućivanja na Sud Europske unije. Šefčovič izražava nadu da se ovaj spor može riješiti “na Zajedničkom odboru bez posezanja za pravnim sredstvima”, ističući da je jedini način za zaštitu mirovnog sporazuma o Sjevernoj Irskoj poštivanje odredbi Protokola. Šefčovič je uputio i “političko pismo” britanskom supredsjedatelju Zajedničkog odbora Davidu Frostu u kojem poziva britansku vladu da odustane od najave o odgodi uvođenja carinskih kontrola i započne bilateralne konzultacije s EU-om unutar Zajedničkog odbora “kako bi se u dobroj vjeri problem riješio uzajamnim dogovorom do kraja ovoga mjeseca”. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo odbije započeti bilateralne konzultacije u okviru Zajedničkog odbora, EU može pokrenuti postupak pred Mehanizmom za rješavanje sporova, koji je predviđen sporazumom o razdruživanju. To može dovesti do arbitražne presude koja bi Velikoj Britaniji nametnula financijsku kaznu, a u slučaju neplaćanja kazne i ustrajanja u nepoštivanju sporazuma, EU može suspendirati svoje obveze koje proizlaze iz sporazuma o razdruživanju.