c S
Dnevne novosti

EU želi poboljšati nadzor spajanja farmaceutskih tvrtki

17.03.2021 07:05 BRUXELLES, 16. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Europska komisija udružila je snage s američkim, britanskim i kanadskim regulatorom za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi poboljšala analizu spajanja farmaceutskih tvrtki koja mogu rezultirati višim cijenama lijekova i blokadom inovacija.
Pandemija covida 19 i uska grla u opskrbi cjepivima potaknuli su interes regulatora za farmaceutski sektor, koji je proteklih godina bilježio val spajanja i akvizicija tvrtki. Bruxelles objašnjava da je danas osnovana radna skupina u koju su uključeni američka Savezna komisija za trgovinu (FTC), kanadski ured za zaštitu tržišnog natjecanja, britanski regulator tržišnog natjecanja i tržišta i američko ministarstvo pravosuđa. Skupina će "proučiti lekcije iz proteklih godina i istražiti nove mogućnosti poticanja žive konkurencije u korist građana", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Potreban je temeljitiji nadzor dogovora farmaceutskih tvrtki kako bi se izdvojili oni koji bi mogli dovesti do viših cijena lijekova, manje inovacija ili do kršenja propisa o tržišnom natjecanju, ističe EK. Cilj je utvrditi konkretne i lako provedive mjere kako bi se ažurirala analiza spajanja farmaceutskih tvrtki, ističe Bruxelles, najavljujući strožu provjeru i detaljniju analizu takvih poteza u budućnosti. "S obzirom na veliki broj spajanja u farmaceutskom sektoru, u kontekstu skoka cijena lijekova i kontinuiranih bojazni od suzbijanja konkurencije, ključno je da preispitamo naš pristup analizi spajanja farmaceutskih tvrtki", istaknula je čelnica FTC-a Rebecca Slaughter.I SAD muči problem visokih cijena lijekova, čak i onih starijih, poput inzulina i epinefrina, pa su i aktualni predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump u predizbornim kampanjama najavljivali zauzdavanje njihovog rasta, podsjeća Reuters.