c S
Dnevne novosti

Svi osumnjičeni u aferi "Fiktivni stečajevi" brane se sa slobode

18.03.2021 07:10 ZAGREB, 17. ožujka 2021. (Hina) - Bivša upraviteljica Zajedničke pisarnice zagrebačkog Trgovačkog suda A. M. te stečajni upravitelj B. P. i njegova kćer I. P., također stečajna upraviteljica, pušteni su iz istražnog zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci u aferi ''Fiktivni stečajevi''.
A. M. je puštena da se brani sa slobode u subotu, dok su otac i kćer P. pušteni iz pritvora u ponedjeljak, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. P.-ovima i A. M. je istražni zatvor određen prije mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke, a kako su u međuvremenu ispitani svi svjedoci te su njih troje prestali obnašati svoje funkcije, prestali su tzv. pritvorski razlozi.

Prvoosumnjičeni u aferi ''Fiktivni stečajevi'', sada već bivši sudac zagrebačkog Trgovačkog suda M. K., pušten je krajem veljače iz istražnog zatvora na zahtjev Uskoka nakon što je iznio obranu u kojoj je priznao sve za što ga terete. K.-u je ranije bio određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali je u međuvremenu suspendiran, a kako je prije uhićenja od Državnog sudbenog vijeća zatražio da ga razriješi sudačke dužnosti, čemu je udovoljeno, prestala je opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo pa je pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Uskok tereti K.-a, M., oca i kćer P. te još devetero osumnjičenika za stečajne malverzacije kojima su oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna. Među osumnjičenicima su i K.-ova supruga I., brat J., sin P., sestrin partner K. H., nećak sučeve supruge I. P., ali i suprug upraviteljice sudske pisarnice A. M., njezina majka B. R. i brat N. R. Uskok je precizirao da je K., od svibnja 2009. do veljače 2021. kao predsjednik i sudac Trgovačkog suda u Sisku, a potom i kao sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, zajedno sa stečajnim upraviteljima P. i deset drugih okrivljenika koristio svoje ovlaštenje da odobrava isplatu novca vjerovnicima. Pritom je K. u stečajnim postupcima u kojima je bio zadužen, uz pomoć A. M., sačinjavao zaključke i naloge kojima se računovodstvu trgovačkog suda odnosno javnim bilježnicima nalaže isplata i prijenos novca stečajnih dužnika s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na njegove privatne bankovne račune kao i na račune ostalih okrivljenika, ali i na račune većeg broja s njima povezanih osoba i tvrtki uz korištenje lažnih identiteta.

Uskok: Osumnjičenici protupravno pribavili 20 milijuna kuna

Oca i kćer P. se sumnjiči da su kao stečajni upravitelji u većem broju stečajnih postupaka koristili svoja ovlaštenja raspolaganja novcem na bankovnim računima stečajnih dužnika, međutim ne radi isplate stvarnih vjerovnika i pokrivanja stvarnih troškova stečajnog postupka, već su taj novac doznačavali na račune javnobilježničkih depozita "radi daljnje razdiobe u zajedničku protupravnu korist". U nekoliko slučajeva su taj novac uplaćivali i na privatne račune okrivljenika i s njima povezanih osoba i tvrtki. Na taj način ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 20 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna, precizirao je Uskok.

Tužiteljstvo je nadodalo da je na K.-ov račun isplaćeno najmanje 1,35 milijuna kuna, dok je u korist preostalih okrivljenika i s njima povezanih osoba i tvrtki isplaćeno najmanje 18,9 milijuna kuna. Uskok je istaknuo da je od tog iznosa preko 10 milijuna kuna isplaćeno u korist sedam društava koja su osnovana, preuzeta ili korištena kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito porijeklo novca nezakonito isplaćenog na štetu imovine stečajnih dužnika. Taj novac, dodalo je tužiteljstvo, okrivljenici su ulagali u kupnju nekretnina koje su potom prenosili u korist povezanih pravnih osoba, a kupovali su i vozila te vrijednosnice radi ostvarenja dobiti. 

Među oštećenima su ukupno 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 društava s ograničenom odgovornošću, a iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je među ostalima riječ o tvrtkama Željezara Sisak, Kutina-Kristal, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja i Slavijatrans.