c S
Dnevne novosti

Stožer: Početkom travnja odluka o novim epidemiološkim mjerama

25.03.2021 07:05 ZAGREB, 24. ožujka 2021. (Hina) - U Hrvatskoj i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom i on na tjednoj razini iznosi 32 posto, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite  koji će početkom travnja odlučiti hoće li se produžiti ili postrožiti aktualne epiedmiološke mjere.
“Trideset i dva posto je veći broj novozaraženih ovaj tjedan u odnosu na prošli. Najnižu incidenciju ima Istarska, a najvišu Primorsko-goranska županija", izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. Načelnik Stožera Davor Božinović podsjetio je da aktualne epidemiološke mjere istječu krajem ožujka, a  početkom travnja bit će objavljene nove mjere, no postojeći princip trebao bi ostati isti tijekom Uskrsa i turističke sezone dok se ukupna situacija s covidom ne poboljša. "O nama ovisi hoće li se produžiti postojeće mjere, postrožiti ili liberalizirati", poručio je Božinović. Najavio je "ozbiljan okvir" i istaknuo kako o građanima ovisi koliko će ga ozbiljno primjenjivati u praksi. 

U sklopu priprema za sezonu, rekao je da će u Hrvatsku moći ući turisti koji su cijepljeni, preboljeli bolest ili imaju antigenski test. Ponovio je da su krenule inspekcije, a pravni subjekti, registrirani kao kršitelji epidemioloških mjera, izgubit će pravo na novčanu potporu. Ugostiteljima koji su zatvorili stjenkama terase prijete sankcije i gubitak novčanih potpora. "Svi koji krše mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili neka druga pravna radnja. Bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve odgovorne osobe će Ravnateljstvo civilne zaštite poslati popis Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a onda će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu, odnosno neće im biti isplaćena", rekao je Božinović. Ocijenio je i da je regionalni pristup postrožavanju mjera opravdan zbog priprema za sezonu jer će "EU procjenjivati incidenciju u našim županijama i donositi odluke za njihove građane koji onamo putuju"

Capak: HALMED zaprimio 1989 sumnji na nuspojave na cjepiva

U Hrvatskoj je danas registrirano 1891 novi slučaj zaraze covidom-19, no ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ustvrdio je da nisu uočena žarišta širenja, već se virus širi horizontalno u populaciji. Četraestodnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj iznosi je 307,6 i po tome smo osmi na listi zemalja EU. "Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1431,2, što nas stavlja na 18. mjesto po tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja danas je 20,3 posto", rekao je Capak. Izvijestio je i da je Hrvatska agencija za lijekove HALMED zaprimila 1989 sumnji na nuspojave na cjepiva. Njih 1090 je za Pfizerovo cjepivo, 126 za Modernino i 771 za cjepivo Astra Zenece. Capak je poručio i da će se više cjepiva usmjeriti onim obiteljskim liječnicima koji  imaju više starijih i bolesnih pacijenata u svojim ordinacijama te očekuje da će se taj problem uskoro korigirati.

Upitan za dinamiku isporuke cjepiva Hrvatskoj, rekao je da je AstraZeneca smanjila količinu cjepiva u ožujku, no Pfizer redovito isporučuje dogovorene doze. Krajem travnja očekuje se dostava velikih količina cjepiva, istaknuo je.Na pitanje zašto je Hrvatska naručila najviše doza cjepiva AstraZenece, ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je kako je  tada (kolovoz prošle godine) bilo najizglednije da će taj proizvođač prvi imati odobreno cjepivo. Naručivanje određenih količina cjepiva od drugih proizvođača objasnio je dinamikom isporuke koju je Hrvatski zavod za javno zdravstvo uzeo u obzir prilikom donošenja odluke o potrebnim dozama.