c S
Dnevne novosti

Hongkonški sud osudio istaknute demokrate zbog neovlaštenog okupljanja

01.04.2021 07:05 HONG KONG, 1. travnja 2021 (Hina/Reuters), Sud u Hong Kongu proglasio je sedmero istaknutih demokrata krivima za neovlašteno okupljanje, uključujući 82-godišnjeg odvjetnika Martina Leeja i medijskog tajkuna Jimmyja Laija
.Lee, koji je 1990-ih pomogao u pokretanju najveće oporbene demokratske stranke u gradu, a često ga nazivaju i "ocem demokracije" u toj bivšoj britanskoj koloniji pripojenoj Kini, optužen je za sudjelovanje u neovlaštenoj skupštini 18. kolovoza 2019.

Iako hongkonški 'mini ustav' jamči pravo na mirno okupljanje sud je zaključio da se "nameću i ograničenja, uključujući ona za očuvanje javne sigurnosti i reda te zaštitu prava drugih". Kazna će im biti izrečena naknadno, a neki pravni stručnjaci očekuju od 12 do 18 mjeseci zatvora.

Maksimalna moguća kazna je pet godina, prenosi Reuters.Među osuđenima su istaknuta odvjetnica Margaret Ng i demokrati Lee Cheuk-yan, Leung Kwok-hung, Albert Ho, Cyd Ho.

Samo dvoje optuženih, Au Nok-hin i Leung Yiu-chung, ranije se izjasnilo krivima.Mala skupina pristaša istakla je transparente ispred zgrade suda u West Kowloonu, uključujući onaj na kojem je pisalo "Protivite se političkom progonu"."Nastavit ćemo borbu", rekao je Lee Cheuk-yan (64) neposredno prije ulaska u sud.