c S
Dnevne novosti

Europski revizori žele više ljudi za kontrolu potrošnje poticaja

06.04.2021 07:10 BRUXELLES, 2. travnja 2021. (Hina/dpa) - Učinkoviti sustav provjera ključan je da se izbjegnu rizici prijevara i zloupotrebe novca iz europskog fonda za oporavak od koronakrize, upozorio je Europski revizorski sud (ECA), poručivši da mu treba više radnika.
„Što se brže novac bude odobravao, to će rizik biti veći. To je neizbježno“, naglasio je predsjednik ECA-e Klaus-Heiner Lehne. Zato je ključan učinkoviti sustav provjera, dodao je Lehne. Fond je za jačanje gospodarstava članica EU-a, poljuljanih pandemijom koronavirusa, predvidio 750 milijardi eura, koje će se dijelom isplaćivati u obliku bespovratne pomoći a dijelom u obliku povoljnih zajmova, podsjeća dpa. Europska komisija očekuje da će se novac početi isplaćivati u srpnju.

Bruxelles će u oporavak od koronakrize upregnuti i dugoročni proračun EU-a, predviđen za razdoblje do 2027. godine. Time se ukupna vrijednost potpora za oporavak penje na oko 1.800 milijardi eura. Prema Lehneu, budući da je proračun gotovo udvostručen, veća je i potreba za kontrolom. ECA će iduće godine, povrh sadašnjih oko 900 radnika, morati zaposliti njih 40, naglasio je. "Ali budite sigurni da ćemo kontrolirati (potrošnju). To nam je dužnost i mi ćemo je izvršiti", rekao je Lehne. Europski revizori već su utvrdili da se svake godine nenamjenski troše milijarde eura. Zaključili su ipak da je takva potrošnja u većini slučajeva posljedica greške, a ne namjere.