c S
Dnevne novosti

Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu

16.04.2021 07:10 BERLIN, 15. travnja 2021. (Hina) - Njemački ustavni sud u Karlsruheu proglasio je prošlogodišnju odluku Senata grada-savezne pokrajine Berlina o zamrzavanju visine stanarina neustavnom, čime stotinama tisuća građana Berlina prijeti naknadno plaćanje razlike stanarina.
"Pitanje zakonske regulacije stanarina je u nadležnosti središnjih vlasti, a ne saveznih pokrajina. Savezna vlada je Zakonom o ograničenju povišenja cijena stanarina iz 2015. već regulirala tržište nekretnina, stoga nije bilo prostora za dodatna pravila saveznih pokrajina", stoji u obrazloženju Njemačkog ustavnog suda. Najviša pravna instanca u Njemačkoj time je udovoljila tužbi 284 zastupnika Bundestaga iz redova demokršćanske Unije CDU/CSU i Liberalno-demokratske stranke (FDP) koji su podigli tužbu protiv zamrzavanja stanarina u gradu-saveznoj pokrajini Berlin smatrajući da se Senat (vlada) Berlina nedozvoljeno upliće u slobodno tržište nekretnina.

Senat Berlina, kojim vlada lijeva koalicija socijaldemokrata te stranaka Ljevica i Zeleni, donio je početkom prošle godine zakon kojim se stanarine u Berlinu zamrzavaju na razinu iz lipnja 2019. To je značilo i zabranu osjetnog povišenja stanarina u slučaju novog iznajmljivanja stanova. Senat je time htio spriječiti iseljavanje građana slabije platežne moći iz atraktivnijih dijelova grada i zaustaviti porast cijena stanarina u njemačkoj metropoli gdje su stanarine rasle natprosječno brzo u posljednjih desetak godina.

Prosječna cijena najma stana u Berlinu je porasla sa 6,65 eura po kvadratnom metru (bez režija) 2012. do 10,12 eura 2021. U nekim atraktivnijim dijelovima grada stanarine su porasle i trostruko u posljednjih petnaestak godina.Razlozi povišenju stanarina u Berlinu su višestruki. S jedne strane je nakon 2000. porastao interes stranih investitora za ulaganje u relativno povoljne nekretnine, što je podiglo cijene, a s druge strane došlo je i do velikog priljeva stanovništva u njemačku metropolu: od 2015. do 2020. broj žitelja Berlina se povećao za preko 200.000.

Tomu treba pridodati i činjenicu da su u Berlinu do unazad desetak godina stanarine bile osjetno niže nego u ostalim velikim njemačkim gradovima. Stanarine su, s prosječnih 17 eura po kvadratnom metru, još uvijek najviše u Muenchenu. Stotinama tisuća stanara, koji su preko godine dana plaćali snižene stanarine, sada prijeti naknadno plaćanje razlike. Udruge stanara diljem zemlje, koji su polagali nadu u to da se ovaj model prenese i na ostale gradove sa sličnim problemima, izrazili su žaljenje zbog odluke Ustavnog suda.

Podnositelji tužbe pri Ustavnom sudu, stranke Unije CDU/CSU i FDP pozdravili su današnju sudsku odluku. "Zamrzavanje stanarina je unijelo nesigurnost na tržištu nekretnina u Berlinu, blokiralo nove investicije i nije dovelo do gradnje niti jednog novog stana u Berlinu. Manjak stambenog prostora se rješava drugačije", rekao je ministar unutarnjih poslova i gradnje Horst Seehofer (CSU).