c S
Dnevne novosti

Prvi obrisi reforme socijale

22.04.2021 07:20 ZAGREB, 21. travnja 2021. (Hina) - Nakon tragične smrti dvoipogodišnje djevojčice, vraćene iz udomiteljske obitelji njenim biološkim roditeljima odlukom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je brojne promjene u sustavu.
Akcijski plan ministar će detaljno predstaviti javnosti za nekoliko dana, a Jutarnji list neslužbeno je doznao neke od njegovih glavnih smjerova, piše dnevnik u srijedu. Novim zakonom o socijalnoj skrbi - cilj je da taj zakon ovog ljeta bude u saborskoj proceduri - stvorit će se pravni temelji za osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Zavod će preuzeti javne ovlasti, kao i druge stručne poslove centara za socijalnu skrb. Zavod će imati središnji ured, 21 područnu službu u sjedištima županije, 75 područnih ureda i 22 ispostave. Planira se osnovati i novo žalbeno povjerenstvo.

Dosad su se građani nezadovoljni uslugom, postupkom ili propustima mogli žaliti ravnatelju centra te u drugom stupnju ministarstvu. Sada će se moći požaliti i novom tijelu u kojem će biti i predstavnici civilnog društva. Obiteljski centri opet će biti samostalni. Izdvojit će se iz centara za socijalnu skrb i razvijati dalje kao samostalne ustanove koje će provoditi preventivne i tretmanske programe te aktivnosti za djecu i mlade. Centrima za socijalnu skrb novim izmjenama zakona dopustit će se zapošljavanje dodatnih 150 do 200 stručnih radnika u sustavu: psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ostalih djelatnika.

Mijenja se i Zakon o udomiteljstvu. Izmjenama zakona žele se fleksibilizirati uvjeti za specijalizirane udomitelje i povećati naknade za njihov rad. Sada specijalizirani udomitelji moraju imati višu stručnu spremu, a naknada iznosi oko 6500 kuna, donosi Jutarnji list.