c S
Dnevne novosti

U drugo čitanje zakoni o poljoprivredi i uzgoju domaćih životinja

23.04.2021 07:15 ZAGREB, 22. travnja 2021. (Hina) - Vlada je u četvrtak u drugo saborsko čitanje uputila prijedloge izmjena Zakona o poljoprivredi te Zakona o uzgoju domaćih životinja, a izmijenila je i termine obveznog obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izvijestila da izmjene Zakona o poljoprivredi donose nova pravila o alkoholnim pićima, posebno u dijelu priznavanja oznaka za alkoholna pića i oznaka zemljopisnog podrijetla za jaka alkoholna pića, u skladu s uredbom EU-a. Također se propisuje donošenje plana za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane. Donose se i nove odredbe u području stavljanja na tržište i označavanja ekoloških proizvoda te se dorađuju mogućnosti vezane za proizvođačke organizacije. Prijedlogom zakona se definira i postupak usvajanja Nacionalne strategije poljoprivrede.

Zakon o uzgoju domaćih životinja mijenja se u odnosu na odredbe vezane uz uzgoj sive pčele jer se radi o izvornoj hrvatskoj pčeli. Umjesto Ministarstva poljoprivrede registar uzgajivača matica vodit će priznato uzgojno udruženje. Propisano je da se uvjeti uzgoja sive pčele odnosno uvjeti za oplodne stanice dodatno propisuju pravilnikom, a operativni dio poslova obavljat će Hrvatski pčelarski savez.

Vlada je u četvrtak usvojila i dopune Odluke o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 25. listopada 2020. do 26. listopada 2024. godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je da je Vlada u travnju prošle godine donijela odluku o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 25. listopada 2020. do 26 listopada 2024. godine. Međutim, pandemija covida-19 prouzročila je poteškoće u pravovremenoj objavi i provedbi javnog natječaja, pa je novo razdoblje u kojem će se uspostaviti obveza domaćeg linijskog zračnog prijevoza biti od 31. listopada 2021. do 25. listopada 2025.